18 C
București
sâmbătă, 24 septembrie 2022 - 19:48
No menu items!

Ucrainenii se tem de un incident la centrala nucleară de la Zaporojie, după ce rușii „și-au luat liber” azi

spot_img

Rusia i-ar fi instruit pe angajaţii centralei nucleare Zaporojie să nu se prezinte vineri la lucru, au confirmat în exclusivitate serviciile secrete militare ucrainene pentru NBC News. Anunţul vine pe fondul acuzaţiilor şi speculaţiilor din partea Rusiei şi Ucrainei că vineri este planificat un incident la fabrică.

Rusia a ameninţat, joi, că va închide centrala şi a avertizat că există riscul unui dezastru provocat de oameni din cauza bombardamentelor continue ale Ucrainei.

În schimb, Ucraina are o cu totul altă poveste, potrivit lui Andrii Iusov, purtătorul de cuvânt al direcţiei principale de informaţii a Ministerului ucrainean al Apărării.

”Există informaţii noi, au sosit cu aproximativ jumătate de oră în urmă, că pentru mâine, 19 august, există un ordin ca majoritatea personalului să nu meargă la muncă”, a declarat, joi, Iusov pentru NBC News.

”Asta le-au spus ruşii oamenilor lor, în primul rând angajaţilor Rosatom”, a mai spus el, referindu-se la agenţia nucleară rusă.

Oficialul ucrainean a precizat că aceasta ar putea fi o dovadă că Rusia pregăteşte vineri ”provocări la scară largă” la centrala nucleară.

”Nu excludem posibilitatea unor provocări masive ruseşti pe teritoriul Zaporojiei. Acest lucru este confirmat de propaganda lor, de informaţiile din sursele noastre şi de comportamentul ruşilor la instalaţie”, a adăugat el.

Rusia a refuzat să confirme sau să infirme dacă vreun angajat al agenţiei Rosatom este staţionat la Zaporijie.

Ministerul rus al Apărării a acuzat, joi, Ucraina şi pe aşa-numiţii ”intermediari ai Statelor Unite” că încearcă să organizeze, vineri, un ”accident minor” la centrala din sudul Ucrainei pentru a da vina pe Rusia.

De asemenea, Ministerul rus al Apărării a invocat că ”provocarea” a fost programată să coincidă cu vizita în Ucraina a secretarului general al Naţiunilor Unite, Antonio Guterres, şi că ar putea implica o scurgere de radiaţii.

Șeful ONU avertizează că orice avarie la centrala Zaporojie ar fi o „sinucidere”

Antonio Guterres a avertizat că orice avarie la centrala nucleară de la Zaporojie ar fi o „sinucidere”, în contextul în care Kievul şi Moscova se acuză reciproc de bombardarea sitului, scrie BBC.

„Trebuie să spunem lucrurile aşa cum sunt: orice pagubă potenţială la Zaporojie ar fi o sinucidere”, a declarat Guterres, făcând apel încă o dată la „demilitarizarea” centralei, ocupată de armata rusă.

Șeful ONU a făcut aceste declarații într-o conferinţă de presă comună cu preşedintele Ucrainei, Volodimir Zelenski și preşedintele turc Recep Erdogan. Declarându-se „grav preocupat” de situaţia din cea mai mare centrală nucleară din Europa, el a făcut apel ca aceasta să nu fie utilizată „pentru indiferent care operaţiune militară”.

„Un acord este necesar de urgenţă pentru a restabili Zaporojie ca infrastructură pur civilă şi pentru a asigura securitatea regiunii”, a mai afirmat Guterres.

Volodimir Zelenski a spus că a convenit asupra parametrilor unei posibile misiuni a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA) la Zaporojie.

El a mai declarat că Rusia trebuie să-şi retragă imediat forţele şi să înceteze bombardamentele din perimetrul centralei din sudul Ucrainei.

Volodimir Zelenski a exclus orice negociere de pace cu Moscova fără retragerea prealabilă a trupelor ruse de pe teritoriul Ucrainei.

 „Oameni care ucid, violează, lovesc oraşele noastre civile cu rachete de croazieră în fiecare zi nu pot să dorească pacea. Ei ar trebui mai întâi să plece de pe teritoriul nostru, pe urmă vom vedea”, a declarat Zelenski.

Preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a transmis că țara sa susține Ucraina şi s-a arătat îngrijorat de pericolul unui „nou Cernobîl”, referindu-se la situaţia tensionată de la centrala nucleară de la Zaporojie, ocupată de Rusia.

„În contextul în care ne continuăm eforturile pentru identificarea unei soluţii, am fost şi continuăm să fim alături de prietenii noştri ucraineni”, a afirmat Recep Erdogan.

Ne-am exprimat preocupările privind luptele în desfăşurare din jurul centralei nucleare de la Zaporojie. Nu vrem să trecem printr-un nou Cernobîl„, a mai spus Erdogan, potrivit unor extrase postate pe Twitter de echipa sa de comunicare.

                                                                                                                    Adina Silav