3.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 2:29
No menu items!

Angajate ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Prahova, reținute pentru luare de mită și abuz în serviciu

spot_img

Angajate ale Comisiei de Evaluare a Persoanelor cu Handicap Prahova, reținute pentru luare de mită și abuz în serviciu
foto: looms.ro

Procurorii DNA au dispus reţinerea Ioanei Borcan, membru al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova, şi a Georgianei Nicoleta Irimia, asistentă medicală în cadrul Spitalului Judeţean Prahova, fiind acuzate că au contribuit la eliberarea, în mod ilegal, de certificate de încadrare în grad de handicap.

Suma primită de cele două angajate ar fi, conform procurorilor, de 30.000 euro.

Între 2010-2012, Ioana Borcan a primit 13.000 lei în mai multe tranșe pentru a elibera certificate de încadrare în grad de handicap, iar în perioada 2009-2010 a mai eliberat 49 de astfel de certificate.

“Toate aceste persoane nu sufereau de bolile menţionate în cuprinsul certificatelor şi, implicit, nu aveau dreptul la beneficiile prevăzute în lege pentru gradul de handicap stabilit, astfel că au obţinut, în mod ilegal, suma totală de 475.000 lei, reprezentând indemnizaţii de handicap, indemnizaţii de însoţitor şi bugete complementare personale”, precizează DNA.

A doua persoană reținută, Georgiana Nicoleta Irimia, a primit, în perioada 2009-2012, o sumă totală de 21.000 lei, lăsând să se creadă că, în mod direct sau prin intermediar, are influenţă asupra membrilor Comisiei de evaluare şi îi poate determina să stabilească un grad de handicap şi să elibereze certificate medicale pentru aceste persoane.

Cele două urmează a fi prezentate Tribunalului Prahova cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile în dosarul în care este acuzată şi Viorica Oniga, preşedinte al Comisiei de evaluare a persoanelor adulte cu handicap Prahova şi Georgeta Oprea.

Lucian Mera