4 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 2:10
No menu items!

Angajaţii Oltchim protestează marţi la sediul Guvernului

spot_img

Angajații Oltchim vor protesta marți în fața Guvernului

Angajaţii Oltchim vor participa, marţi, la un miting în faţa sediului Guvernului, reprezentanţii sindicaliştilor solicitând şi o întâlnire de urgenţă cu premierul Victor Ponta, a anunţat, luni, Confederaţia Naţională Sindicală “Cartel Alfa”.

Protestul, organizat de Sindicatul Liber Oltchim, va avea loc între orele 11.00 şi 15.00, fiind aşteptaţi aproximativ 1.000 de angajaţi ai societăţii. Sindicaliştii cer accesarea urgentă de către SC Oltchim a capitalului de lucru în sumă de 45 milioane de euro, necesar repunerii în funcţiune la 65% din capacitatea instalaţiilor din activul Râmnicu Vâlcea, urmată de repornirea instalaţiilor Petrochimie Arpechim Piteşti, Monomer şi Policlorura de vinil. Totodată, sindicaliştii solicită ca planul de reorganizare a companiei să includă cu prioritate funcţionarea Oltchim cu toate instalaţiile (inclusiv Petrochimie Piteşti, PVC şi Monomer), dar şi capitalizarea societăţii prin majorarea capitalului social, prin conversia creanţelor Electrica, AVAS, bănci în acţiuni.

Salariații de la Oltchim mai cer ca salariile şi tichetele de masă restante să fie acordate până pe 10 aprilie, privatizarea Oltchim, activele Râmnicu Vâlcea şi Petrochimie Piteşti, să se facă din procedura de insolvenţă, împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti, în iunie 2013. Sindicaliştii vor ca administratorii judiciari să găsească soluţii pentru menţinerea instalaţiilor în funcţiune până la privatizarea societăţii, în iunie 2013, şi să renuţe la şomajul tehnic şi concedierile colective atât timp cât nu este elaborat şi aprobat planul de reorganizare.

Protestatarii susţin că trebuie luată o decizie politică şi guvernamentală privind strategia de funcţionare a societăţii Oltchim, cu toate instalaţiile, de privatizare împreună cu Rafinăria Arpechim Piteşti, stabilirea unei conduceri competente pentru rezolvarea problemelor economice, menţinerea liniştii sociale, respectarea prevederilor contractului colectiv de muncă şi promovarea dialogului social de către administratorii judiciari.

În plus, sindicaliştii îi cer premierului o întâlnire de urgenţă, la care să participe toţi factorii politici şi decizionali, pentru a discuta punct cu punct revendicările.

R.D.