5.1 C
București
vineri, 21 ianuarie 2022 - 2:07
No menu items!

Andrei Sencenko: Riscul unei invazii ruse în Ucraina a crescut. Washingtonul avertizează Moscova

spot_img

ucraina - rusia

Nivelul de amenințare cu o invazie rusă în Ucraina a crescut, în comparație cu situația dinaintea acordurilor de la Geneva din 17 aprilie, a declarat vineri adjunctul șefului administrației prezidențiale de la Kiev, Andrei Sencenko, într-o intervenție la postul de televiziune ucrainean Kanal5, potrivit media ucrainene Unian și Ukrainskaia Pravda.

„Cred că nivelul de amenințare (cu o invazie a trupelor ruse în Ucraina) a crescut. Este evident faptul că pentru Putin obiectivul nr.1 rămâne perturbarea procesului de stabilizare a situației în Ucraina și eșecul alegerilor prezidențiale anticipate”, a precizat Andrei Sencenko.

Totdată, cu referire la prezența rusă în regiunile din sud-estul Ucrainei, fapt negat de către Moscova, șeful administrației de la Kiev a subliniat că autoritățile ucrainene au reținut în ultimul timp 25 de ofițeri GRU (Serviciul de informații al armatei ruse) pe teritoriul Ucrainei.

„Unii dintre ei au trăit și câte doi-trei ani sub nume false, cu documente false, contrar acordului dintre Ucraina și Federația Rusă, desfășurând activități subversive și de colectare de informații pe teritoriul ucrainean”, a indicat Sencenko.

Pe de altă parte, Washingtonul a avertizat Rusia cu privire la o invazie militară pe teritoriul Ucrainei, după ce joi armata rusă a lansat noi exerciții în apropiere de frontiera ucraineană, ca răspuns la ofensiva declanșată de Kiev împotriva separatiștilor din sud-estul țării, potrivit agenției de presă Interfax-Ukraina.

„O avansare în teritoriul ucrainean ar fi o greșeală gravă”, a spus purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat, Jennifer Psaki.

Referitor la operațiunea militară a autorităților de la Kiev în estul Ucrainei, purtătoarea de cuvânt a Departamentului de Stat a spus: „Guvernul ucrainean gestionează întreaga Ucraină și are dreptul să asigure ordinea, liniștea și stabilitatea în țară”, conform Interfax-Ukraina.

C.A.