9.3 C
București
vineri, 29 octombrie 2021 - 0:52

Andrei Gerea: Complexul Energetic Hunedoara este aproape de insolvenţă

spot_img

Compania controlată de stat are peste 6.000 de angajați

gerea

Complexul Energetic Hunedoara (CEH) este aproape de insolvenţă şi trebuie eficientizat, a declarat luni Andrei Gerea, propus în funcţia de ministru al Energiei şi IMM-urilor.

Acesta a făcut aceste afirmații luni la prânz, după audierile de la comisiile parlamentare. Întrebat despre opțiunile pentru finanțare sau privatizare, Gerea a spus că nu poate da detalii deocamdată.

Răzvan Nicolescu, ministrul delegat pentru Energie, al cărui post va fi desființat, a afirmat anterior că Departamentului pentru Energie a primit o scrisoare din partea companiei americane Quintana Minerals Corporation în care aceasta cere mai multe informaţii despre CEH, pentru a participa la procesul de privatizare, potrivit Mediafax.

În noiembrie, Nicolescu a dat un termen de o lună conducerii CEH pentru a prezenta o strategie ”realistă” de viabilizare a companiei.

CEH are aproape 6.500 de salariaţi în minele Lonea, Livezeni, Lupeni, Vulcan (Valea Jiului) și în două termocentrale – Deva și Paroșeni. CEH a acoperit anul trecut 7% consumul de energie al României.

Compania, controlată de Departamentul pentru Energie, a fost înfiinţată în 2012, iar strategia de privatizare a fost realizată în 2013.

Operaţiunea ar urma să fie efectuată prin metoda majorării de capital social prin aport de capital privat, prin atragerea unui investitor strategic şi dobândirea de către acesta a unui pachet de 51% din acțiuni, printr-o operaţiune de majorare de capital social, cu emisiune de acţiuni noi.