7 C
București
luni, 29 noiembrie 2021 - 5:46
No menu items!

Andreea Sava (www.andreeasava.ro): Cum să alegi varianta sănătoasă pentru 10 alimente pe care le cumperi zilnic

spot_img

Ce rost are o viață sănătoasă dacă nu poți să-ți satisfaci micile plăceri? Andreea Sava – jurnalist, producător de conținut al emisiunii “100 de minute” și producător la “Q&A”, de la Antena 3 – a publicat, pe blogul ei, destinat în primul rând femeilor ocupate – câteva ponturi pentru a alege varianta cea mai puțin nocivă sau care îngrașă cel mai puțin a celor mai populare 10 alimente de la noi.

  1. Mezeluri

“Da, am zis de multe ori că, dacă vrei să nu ai celulită și colăcei în jurul taliei, nu trebuie să mănânci carne procesată. Unele produse, însă, sunt foarte gustoase, plus că reprezintă o variantă atât de comodă”, punctează Andreea – un model nu doar din punct de vedere fizic, ci și al stilului de viață sănătos.

Potrivit Andreei Sava, puteți alege variantele cu maximum 20% grăsime și de calitate. “Adică, uitați-vă bine pe etichetă la ce conțin. Cu cât mai multă carne, cu atât mai bine. Știu, sunt și scumpe. Evident că există și explicație pentru asta. Chiar și așa, însă, nu exagerați! Câteva feliuțe sunt în regulă. Și vă recomand preferatul meu: salamul de Sibiu”, completează Andreea.

  1. Cârnați

“Dacă tot nu vă puteți abține, faceți-i singuri, acasă, adică fără conservanți, și folosiți carne cât mai slabă și dintr-o sursă de încredere. “Tocmai că e grea partea cu grăsimea, nici aici nu exagerați! Și puneți-i pe grătar. Vă implor, nu-i prăjiți în ulei!”, atrage atenția Andreea Sava.

  1. Pâine,făină, paste, cereale

Pâinea și făina albă trebuie evitate. Asta, pentru că făina albă are indice glicemic mare. “Deci, pâinea să fie neagră, din făină integrală. Și cel mai bine ar fi să vi-o faceți singuri. Acum chiar nu mai este atât de complicat. Au apărut roboți de bucătărie foarte simplu de folosit. 

Și, dacă tot suntem la făină, mălaiului i se aplică aceeași regulă: varianta integrală e cea sănătoasă. Cel instant, mult mai ușor de folosit, are indice glicemic foarte mare.

La fel și cu pastele. Alegeți variantele integrale, din grâu dur.

Cerealele, de asemenea, integrale și cât mai simple: fără glazuri sau adaosuri. Coloranții sunt aditivi la fel de periculoși precum conservanții”, scrie Andreea.

  1. Biscuiți

“Un alt aliment foarte popular. Alegeți, și în acest caz, variantele cât mai simple, din făină integrală, cu un conținut ridicat de fibre, nici prea dulci, nici prea sărați”, vă sfătuiește Andreea Sava.

Potrivit Andreei, crackerșii integrali sau din semințe sunt foarte buni, dar fiți atenți la cantități. Deshidratarea presupune că au aport de calorii mult mai mare decât aceeași cantitate de pâine.

  1. Orez

Nu cel alb. Alegeți variantele cu bob lung, basmati, brun, roșu, negru.

  1. Carne și pește

Proaspete! Nu congelate!

  1. Brânzeturi, lactate, margarină etc

„Fie că vorbim de brânză, cașcaval, lapte sau iaurt, alegeți variantele simple, cu un conținut cât mai mic de grăsime. Nu brânză topită, nu cașcaval feliat cu o consistență asemănătoare cu a brânzei topite, nu margarină. Folosiți unt cu un conținut cât mai redus de grăsime”, adaugă Andreea Sava.

  1. Legume și fructe

“Cât mai proaspete, nu conservate și în niciun caz variantele deshidratate. Acestea conțin o proporție mult mai mare de zahăr la același gramaj decât fructele proaspete. De asemenea, alegeți-le pe cele de proveniență din UE pentru că sunt mult mai controlate și regulile sunt mult mai stricte. Cele din afara UE poti fi injectate cu substanțe care să le mențină aspectul de proaspăt”, avertizează Andreea.

  1. Ulei

“Și aici calitatea este foarte importantă. Nu le folosiți la prăjit pe cele pe care scrie clar că nu sunt pentru asta. Cel mai bun, pentru asta, e uleiul din porumb. Pentru salat – ulei de măsline extravirgin, de in, cânepă etc.”, adaugă Andreea Sava.

  1. Zahăr

„Brun nu alb, sau înlocuitori naturali. În niciun caz să nu-l înlocuiți cu îndulcitori artificiali sau sirop de porumb. Sunt foarte nocivi” – este sfatul argumentat al Andreei Sava.

Mai multe “trucuri” și sfaturi despre cum poți să trăiești sănătos și să arăți bine fără să-ți epuizezi organismul prin exerciții complicate și diete drastice, poți găsi doar pe www.andreeasava.ro.

R.D.