3 C
București
sâmbătă, 4 decembrie 2021 - 4:20
No menu items!

Anders Fogh Rasmussen şi-a luat rămas-bun de la NATO

spot_img

Mandatul secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, care a început la 1 august 2009, se încheie oficial marţi, 30 septembrie

rasmussen_anders_fogh

Anders Fogh Rasmussen şi-a luat vineri rămas-bun de la NATO, al cărei secretar general a fost timp de peste cinci ani, fără o ceremonie formală de transfer către succesorul său, Jens Stoltenberg, potrivit AFP.

În ultima sa apariţie publică, Rasmussen a depus o jerbă la memorialul dedicat soldaţilor decedaţi în operaţiunile NATO, din curtea sediului Alianţei de la Bruxelles.

Fostul premier liberal danez, care a fost în mod excepţional însoţit de soţia sa Anne-Mette, nu a făcut nici o declaraţie.

Rasmussen a prezidat ulterior ultimul său Consiliu Nord-Atlantic, care reuneşte ambasadorii celor 28 de state membre ale Alianţei, înaintea unei ultime întâlniri cu cei mai apropiaţi colaboratori ai săi şi cu membri ai personalului civil şi militar.

Mandatul său, care a început la 1 august 2009, se încheie oficial marţi, 30 septembrie. Succesorul său, fostul premier norvegian Jens Stoltenberg, în vârstă de 55 de ani, va prelua funcţia la 1 octombrie. El va susţine o conferinţă de presă miercuri după-amiază.

Ultimele luni ale mandatului lui Rasmussen au fost marcate de criza din Ucraina, asupra căreia a adoptat poziţii foarte ferme. La începutul lui septembrie, la summitul NATO din Ţara Galilor, statele membre ale Alianţei au decis să creeze o forţă care va putea fi mobilizată în câteva zile, ca răspuns la o situaţie de criză, şi să menţină o “prezenţă continuă” în estul Europei.

D.M.