10.9 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 15:03
No menu items!

ANCOM: Numărul utilizatorilor de telefonie mobilă în România a scăzut în ultimele 6 luni

spot_img

telefon-mobil

Numărul utilizatorilor activi ai serviciilor de telefonie mobilă a scăzut cu 0,5% în perioada iunie 2012-iunie 2013, la 22,6 milioane, în timp ce traficul de voce a urcat cu 2,5%, la 31,6 miliarde de minute, potrivit datelor Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM).

“Piaţa de voce este una matură. Numărul de utilizatori a scăzut faţă de anii trecuţi şi s-a consolidat în jurul cifrei de 22 milioane. În schimb, traficul de voce a continuat să crească, iar gradul de utilizare a mesajelor scrise, internetului, practic a serviciilor, cunoaşte rate de creştere de două cifre”, a declarat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.

La nivel național existau 13,3 milioane cartele preplătite active, mai puține cu 1,3% în primele șase luni ale anului, față de perioada anterioară din anul 2012.

De asemenea, la nivel de acoperire, procentajul a ajuns la 112,3%, în scădere cu 1,2% comparativ cu semestrul anterior.

Durata medie a unui apel a fost de 2 minute şi 26 de secunde, în urcare cu 2 secunde faţă de iunie 2012, în timp ce traficul mediu lunar realizat de un utilizator activ a crescut cu 4%,, la 3 ore şi 52 minute.

Traficul total de mesaje MMS a urcat cu 4,2%, la 7,4 milioane, iar numărul apelurilor video 3G a scăzut cu 40%, la 0,6 milioane de minute.

Cifrele au luat în calcul datele furnizate de serviciile de telefonie mobilă Cosmote România, Orange România, RCS&RDS, Romtelecom şi Vodafone România.

Preşedintele ANCOM anticipează pentru 2014 creşterea traficului de voce şi a serviciilor de acces la internet, stagnarea numărului de abonaţi şi scăderea tarifelor de interconectare, precum şi dezvoltarea tehnologiei 4G şi extinderea acoperirii cu reţele 4G.

D.M.