5.4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 1:26
No menu items!

Anchete în Austria, SUA și România: de la contractul cu EADS pentru securizarea frontierelor, la vârful Microsoft

spot_img

EADS_sediu

O amplă investigație a fost deschisă la nivel internațional asupra contractelor încheiate de statul român cu mari companii în domeniul IT. Primele vizate sunt corporațiile Microsoft și Fujitsu – cei mai importanți subcontractori ai EADS în proiectul privind securizarea frontierelor.  Astfel, două anchete  – una derulată de procurorii austrieci și cealaltă de Departamentul de Stat al SUA – demască ţesătura de relaţii prin care sume fabuloase au fost dirijate de guvernele de la București, în ultimii zece ani, către Microsoft și Fujitsu Sistems Technology (care, la rândul lor, au angajat zeci de subcontractori români care au prins astfel câte o sumă consistentă din mega-contractele pentru securizarea și, mai apoi, informatizarea României).

În paralel, în România, s-au adunat la Direcția Națională Anticorupție (DNA), zeci de dosare privind informatizarea României (de la contractul pentru securizarea frontierei şi până la platformele e-guvernare și deminimis). Toate au fost preluate de un singur procuror. Reunirea acestor dosare presupune inclusiv redeschiderea unor anchete deja clasate.

Omul-cheie: Claudiu Florică, un ilustru necunoscut

Mega-afacerea privind securizarea frontierelor României a prins rădăcini nu în 2004, la semnarea contractului cu concernul franco-german, ci în 2002, când ministrul de atunci al comunicațiilor Dan Nica a discutat fiecare detaliu, în cadrul unei întâlniri organizate la Roma, cu șefii EADS, Fujitsu și Microsoft.

Așa arată documentele aflate acum pe masa procurorilor austrieci. Actele au fost furnizate Parchetului din Viena de actuala conducere a Fujistu – o parte dintre acestea fiind comunicări recuperate din serverele companiei, iar concluzia este că angajați din România ai Fujitsu ar fi mituit guvernanți.

Potrivit acelorași documente , omul-cheie al întregii afaceri este Claudiu Florică, un ilustru necunoscut în România. Florică este cel care – susțin anchetatorii austrieci  – a organizat și intermediat întâlnirea din 2002, de la Roma, suportând chiar costurile de deplasare pentru delegația română.

Florică este nimeni altul decât fostul director al Fujitsu România, dar și primul angajat EADS la București.

EADS – milioane în avans pentru contractul cu statul român

Aceleași acte furnizate procurorilor austrieci de Fujitsu arată că, pentru a obține contractual cu statul roman (așa cum garantase Claudiu Florică), EADS a plătit către Fujitsu România, în 2004 – adică, cu un an înainte de semnarea contractului – 4 milioane de euro plus TVA.

EADS a achitat această sumă către Fujitsu România (care urma să devină apoi principalul său subcontractor în România), în baza unui contract de consultanță semnat, din partea Fujitsu, de același Florică.

În plus, un audit intern făcut de Fujitsu începând din 2010 a arătat că firma austriacă a făcut plăţi pentru “servicii neprestate” de consultanţă, mentenanţă şi training către firma Profinet Aktiengesellschaft, controlată tot de Claudiu Florică. Profinet a fost dizolvată în 2007, nu înainte de a subcontracta şi servicii de consultanţă pe contractul privind securizarea frontierei române.

 

  • În 2006, Fujitsu a subcontractat de la EADS livrarea unui Sistem Integrat pentru Securitatea Frontierei de Stat a României

“BĂIATUL DEȘTEPT”. Claudiu Florică a luat bani de la Fujitsu pentru firmele sale

Claudiu Florică este acuzat că a redirecționat sume de ordinul milioanelor de euro din bugetul Fujitsu România către firme controlate de el. Astfel, din poziția de director al Fujitsu România, în 2004, Florică a subcontractat consultanță cu Profinet și Gessa Advisory, astfel încât compania austriacă să devină partenerul EADS la securizarea frontierelor României.

În plus, și după ce a părăsit postul de director al Fujitsu România, la finele lui 2004, Florică a căpușat contractele derulate de compania austriacă cu statul român. Practic, el și-a înființat firme care, până anul trecut, au fost subcontractori ai Fujitsu pe contractele companiei cu instituții publice din România. E vorba despre firmele Dimsoft și Dconect, care în 2005 și 2006 au devenit subcontractori ai Fujitsu pe contracte derulate cu Ministerul Comunicațiilor, Ministerul Justiției și Ministerul Public. Cele două firme au încasat ultimelefacturi în vara lui 2013.

Vasile Blaga, Ioan Rus și Ion Țiriac – trei vechi prieteni și un contract

Prietenia dintre Vasile Blaga și Ioan Rus este de notorietate și datează de peste 20 de ani. La fel ca și relația dintre Ioan Rus și Ion Țiriac. Numele celor trei sunt legate de contractul cu EADS și în documentele de pe masa procurorilor austrieci.

  • VASILE BLAGA. În 2005, fostul ministru de interne devenea eroul renegocierii contractului cu EADS și anunța că valoarea a fost diminuată de la un miliard de euro la 524,5 milioane de euro, cu posibilitatea de subcontractare de încă 350 de milioane de euro. În același timp însă, principalul partener al EADS – Fujitsu încheia un contract cu Ministerul Educației, unde soţia ministrului de interne, Violette Blaga, era şefa Direcţiei Juridice şi de Control. În plus, unul dintre principalii parteneri de afaceri ai ginerelui lui Vasile Blaga, firma Nei Guard, a devenit unul dintre micii subcontractori ai EADS.
  • ION ȚIRIAC.  UNICREDIT, banca controlată de omul de afaceri a fost cea prin care s-au făcut plăți către Fujitsu, subcontractor al EADS pe actele adiționale 2 și 3 din contractul pentru securizarea frontierelor. La o singură tranșă de peste 31 de milioane de euro, banca a pretins o taxă de factoring, dobânzi și alte cheltuieli (inclusiv taxe bancare și comisioane), în valoare totală de 515.707 dolari, după cum se arată în documentele transmise de Fujitsu Parchetului din Viena. În plus, concernul Daimler-Chrysler, reprezentat în România de omul de afaceri Ion Ţiriac, deținea 37 la sută din EADS.
  • IOAN RUS. În 2003, Ioan Rus  – ministru de interne la acea dată – declara că furnizorul autospecialelor de supraveghere a granițelor (Volkswagen Transporter) a fost firma britanică BAE Systems, care nu era producător al vehiculelor, ci doar instalase echipamentele. În documentele lor, procurorii austrieci fac referire și la această declarație.

SCHEMA DUPĂ CARE SUBCONTRACTORII AU ÎNCASAT 115,4 MILIOANE DE DOLARI din 122,6 milioane contractaţi de Fujitsu

Cheltuileli pe softuri

contractul principal

– 54,6 milioane dolari (din care Licenţe Microsoft 25,8 milioane dolari, Finanţare 11 milioane dolari, SUBCONTRACTANŢI 15,6 milioane dolari,

actul adiţional 1

– 19,4 milioane dolari (Licenţe Microsoft 7,6 milioane, Finanţare 3,9 dolari,SUBCONTRACTANŢI 7,2 milioane dolari

acte adiţionale 1+3

– 26,2 milioane dolari + TVA 5 milioane (Licenţe Microsoft 12,3 milioane, Finanţare 0,52 dolari, SUBCONTRACTANŢI 11,5 milioane dolari,

act adiţional 4

– 22,5 milioane dolari + 4,3 milioane dolari (Licenţe Microsoft 10,6 milioane, Finanţare 0 dolari, SUBCONTRACTANŢI 9,4 milioane dolari

 

TOTAL

122,6 milioane dolari + 9,2 milioane dolari (Licenţe Microsoft 56,3 milioane, Finanţare 56,3 milioane dolari)

SUBCONTRACTANŢI 115,4 milioane dolari

Mihaela Chiper