21.1 C
București
luni, 10 mai 2021 - 21:48

Anchetă privind tunul imobiliar cu un teren al Primăriei Iași. Un patron de ziar și un fost arhitect-șef au fost reținuți

Patronul publicaţiei “Bună Ziua Iaşi”, fostul arhitect-șef al Primăriei Iași, un notar și un funcționar public au fost reţinuți de procurorii DIICOT, în urma descinderilor de la Primăria Iaşi într-un caz de înşelăciune.

Potrivit unor surse judiciare citate de Ziarul de Iași, alte șapte persoane, printre care și fostul viceprimar, Gabriel Harabagiu, sunt puse sub control judiciar.

Procurori DIICOT şi ofiţeri de poliţie judiciară au făcut, luni, 24 de percheziţii domiciliare în Iaşi şi în Bucureşti, într-un dosar de înşelăciune cu un teren ce aparţine Primăriei Iaşi, în care sunt implicaţi avocaţi, notari şi funcţionari publici.

Descinderile au vizat destructurarea unei grupări specializate în săvârşirea infracţiunilor de înşelăciune cu consecinţe deosebit de grave,fals intelectual, fals în înscrisuri sub semnătură privată, participaţie improprie la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, instigare la infracţiunile de abuz în serviciu şi fals intelectual, abuz în serviciu şi omisiunea sesizării.

Conform DIICOT, în 2016, mai multe persoane au constituit un grup infracţional organizat în vederea obţinerii, în mod fraudulos, a unui teren din patrimoniul Primăriei Iaşi pe care au construit un bloc de locuinţe, prejudiciul estimat fiind de aproximativ 2 milioane de lei.

Surse judiciare spun că este vorba de un teren aflat în zona centrală a municipiului Iaşi, care ar fi fost cedat de administraţia locală familiei Asimionesei, cu obligaţia construirii unei clădiri – pensiune şi sediu de birouri. Familia Asimionesei, care deţine publicaţia “Bună Ziua Iaşi”, ar fi construit însă pe acel teren un bloc de locuinţe.

Până în prezent, au fost reţinuţi, pentru 24 de ore, un notar, un funcţionar public, Alexandru Mustiaţă – fostul arhitect şef din Primăria Iaşi şi Claudiu Asimionesei – patronul publicaţiei “Bună Ziua Iaşi”.

Audierile continuă și marți. Încă de la primele ore, mai multe persoane, unele angajate ale Primăriei Iași, au ajuns la sediul DIICOT.