12.4 C
București
vineri, 29 martie 2024 - 3:07
No menu items!

Ancheta prin comisie rogatorie de la Monaco în cazul lui Elan Schwartzenberg s-a încheiat. El a plecat în Israel, după o afacere eșuată cu diamante

spot_img

Elan Schwarzenberg_SZ

Edilul din Monaco, Georges Marsan, se pregătea să facă afaceri cu diamante cu Elan Schwartzenberg. Întrebat prin comisia rogatorie transmisă autorităților din Monaco, primarul principatului le-a spus că îl cunoaşte îndeaproape pe omul de afaceri căutat, deoarece merge des acolo. Declaraţii despre Elan Scwartzenberg a dat şi şeful serviciului secret din Monaco, potrivit unor surse judiciare. De altfel, activitățile derulate în baza comisiei rogatorii transmisă de DNA, s-au încheiat pe 8 noiembrie, iar concluzia anchetatorilor au fost adăugate în dosarul în care Elan Schwartzenberg este cercetat pentru că ar fi spălat câteva milioane de euro, bani proveniți din evaziunea cu produse petroliere, prin intermediul televiziunii Realitatea TV. În prezent, se pare că  Elan Schwartzenberg s-ar fi retras în Israel, țară de unde este aproape imposibil să fie extrădat prin procedurile judiciare obişnuite.

Omul de afaceri a părăsit România vara trecută, cu puțin timp înainte de a fi chemat la audieri la DNA în dosarul în care fostul șef al ANAF, Sorin Blejnar, este învinuit pentru că a protejat o grupare care făcea evaziune fiscală cu produse petroliere. Conform procurorilor, gruparea era condusă de fostul șef de cabinet al lui Blejnar, Codruț Marta, și afaceristul băcăuan, Radu Nemeș. În referatul prin care procurorii DNA au obținut arestarea în lipsă a lui Marta și Nemeș, ambii fiind fugari, Schwartzenberg era menționat tot cu rol de protecție a grupării și a șefilor acesteia, mai ales prin prisma relațiilor pe care le avea în Guvernul condus atunci de Mihai Răzvan Ungureanu. Din această anchetă a pornit apoi cea legată de preluarea Realitatea TV, în care au fost puşi sub învinuire, în urmă cu o lună, fratele lui Elan Scwartzenberg dar şi alţi 10 apropiaţi ai omului de afaceri de aici din România.

Elan Scwartzenberg, greu de extrădat din Israel

După ce ancheta DNA  a avansat și s-a ajuns la spălarea de bani de la Realitatea TV, Elan Schwartzenberg ar fi părăsit și micuțul stat Monaco şi s-ar fi mutat în Israel, pentru că este cetăţean al acestui stat. Explicația este simplă în contextul politicii statului Israel referitoare la extrădări. Mai exact, Israelul nu acceptă să-şi extrădeze cetățenii, şi nu e doar cazul ţării noastre, ci politica a fost aplicată tuturor statelor. Practic, nu sunt cunoscute cazuri în care Israelul să-şi fi extrădat vreun cetăţean, indiferent de acuzaţii. În cazul în care între două țări nu există tratat de extrădare, se aplică Convenția europeană privind extrădările, care la articolul 6 spune că țările au dreptul să refuze extrădarea propriilor cetățeni. Așadar, dacă Schwartzenberg nu se întoarce din proprie inițativă în România, aducerea sa prin simple proceduri judiciare pare de domeniul imposibiliului în acest moment, sursele noastre explicând că ar fi nevoie de o negociere la nivel înalt între instituțiile statului. Iar România are cel puţin o experiență nereușită cu Israelul în această privință. „Este vorba de cazul israelianului Shimon Naor, primul și singurul personaj condamnat definitiv în România pentru trafic de armament. Acesta a plecat din România înainte de finalizarea procesului și s-a ascuns în Israel, pentru că avea cetăţenia acestui stat. Nu a putut fi adus înapoi pentru executarea pedepsei decât după ce a pândit când a părăsit Israelul. Oamenii legii au aflat că Shimon Naor se duce în Franța pentru o propunere de afacere și a fost prins și ridicat de acolo”, au explicat sursele noastre. Shimon Naor a fost adus în România în 2010, la zece ani după ce acesta fugise din țară, după o procedură care a demarat la începutul anului și s-a finalizat abia în august, când autoritățile judiciare din Franța, locul unde acesta a fost arestat, au decis că sunt îndeplinite toate condițiile de extrădare.

Cristi Ciupercă