1.9 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 23:15
No menu items!

Anchetă penală, la Maternitatea Timișoara. Testul pentru COVID-19 a fost greșit în cazul unui bebeluș

spot_img

În urma controlului cerut de ministrul Sănătății la Maternitatea Odobescu din Timișoara, o echipă de epidemiologi a analizat „structura funcțională și fluxurile unității sanitare”, scrie pressalert.ro. Primul rezultat al retestării arată că singurul bebeluș care se mai afla internat, marți, în Maternitatea Timișoara ( din lotul celor 10 nou-născuți testați pozitiv) nu este infectat cu COVID-19, scrie opiniatimisoarei.ro. Medicii timișoreni spun că vestea testului greșit e cu atât mai bună cu cât benelușul s-a născut prematur, cântărește doar 1,7 kg și ar fi dus mai greu lupta cu boala.

Echipa de inspectori sanitari a stabilit măsuri de reorganizare a activității medicale, pe echipe formate din minimul necesar de resurse umane, atât pentru asigurarea eficientizării serviciului medical, cât și pentru minimizarea expunerii. Astfel, în Spitalul Odobescu s-au constituit două zone: o zonă verde și una roșie.

„Pacientele ce se vor adresa acestei unități, vor fi consultate de personal medical care va purta echipament corespunzător, după care se vor izola și vor fi testate Sars-Cov 2. În funcție de rezultat, pacientele vor fi îndrumate către Spitalul Bega dacă rezultatul va fi pozitiv, iar dacă acesta va fi negativ vor fi internate la Spitalul Odobescu”, a transmis DSP Timiș.

De asemenea, s-a dispus izolarea la domiciliu a persoanelor externate si retestarea acestora. „Menționăm faptul că repetarea testelor Covid-19 se va efectua atât pentru nou născuții depistați pozitiv (în număr de 10), cât și pentru mame. În acest context, la Timișoara au fost prelevate deja probele de la 5 mame și tot atâția nou născuți. S-a luat legătura și cu direcțiile de sănătate publică din județele limitrofe pentru prelevarea probelor pentru celelalte persoane. Ancheta epidemiologică este in desfășurate”, a mai comunicat Direcția de Sănătate Publică.

Pentru acesti 10 nou-născuți primele rezultate ale analizelor au fost pozitive la COVID 19, în condițiile în care mamele lor erau negative. Probele în cazul lor au fost recoltate în 1 aprilie, iar testele facute 5 zile mai târziu.

Procurorii Parchetului de pe langa Judecatoria Timisoara au deschis un dosar penal in cazul focarului de infectie cu coronavirus de la Maternitatea Odobescu, iar ministrul Sanatatii Nelu Tataru a dispus o ancheta la spital si retestarea tuturor cadrelor medicale, copiilor nascuti in aceasta perioada si a pacientelor care au fost internate.