12.6 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 9:00
No menu items!

Anchetă militară pentru reacția autorităților în tragedia de la Colectiv

spot_img

UPDATE: Parchetul Militar de pe lângă Tribunalul București va continua cercetările cu privire la intervenția primilor salvatori ajunși la clubul Colectiv. 

Parchetul General a anunțat că a transmis procurorilor militar o parte din ancheta ce vizează intervenția autorităților la tragedia din Colectiv „în vederea efectuării urmăririi penale în ceea ce privește infracțiunile de abuz în serviciu, neglijență în serviciu, ucidere din culpă și vătămare corporala din culpă”.

Faptele pentru care s-a dispus declinarea competentei de solutionare vizeaza modul de interventie al primilor salvatori sositi la fata locului – pompieri din cadrul ISU Bucuresti – Ilfov – in ceea ce priveste acordarea primului ajutor victimelor in actiunea de protectie, precum si aspecte privind asistenta medicala acordata victimelor.„, se arata intr-un comunicat al Parchetului General.

Grupul civic Reset Iași a anunțat, printr-o postare pe Facebook, că a cerut Parchetului General să înceapă investigații împotriva șefului Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, dar și a șefilor ISU București-Ilfov, Orlando Șchiopu și Mihai Guță.

Potrivit plângerii penale, transmisă vineri dimineață Parchetului General, în urma publicării imaginilor privind intervenția pompierilor în Clubul Colectiv și a răspunsurilor oficiale, a reieșit faptul că ISU nu a pus la dispoziția procurorilor toate probele pe care le avea cu privire la incendiul din clubul Colectiv, în care și-au pierdut viața 64 de oameni. 

În plângerea penală se arată că netransmiterea filmării către parchet, cu motivația că nu a fost solicitată în mod ”punctual”, întrunește elementele cel puțin a unei infracțiunii contra înfăptuirii justiției. 

„Consider ca acest lucru inseamna retinere (…) de mijloace de proba in sensul articolului 275, alineatul 1, iar acest lucru constituie obstructionarea si intarzierea anchetei in dosarul Colectiv.

Publicarea imaginilor care arată intervenția haotică a echipajelor de pompieri sub privirile oficialităților de rang înalt la acea dată (vicepremierul Gabriel Oprea, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență, Raed Arafat, primarul sectorului 4, Cristian Piedone) a generat un val de reacții inclusiv din partea celor care sunt deja judecați pentru tragedia din urmă cu patru ani.

Costin Mincu, unul dintre patronii clubului Colectiv, susține că reprezentanții ISU au mințit încă de la început, întrucât au susținut că nu știau despre existența clubului, deși planul de evacuare fusese făcut de inspectorii ISU, aceiași care făcuseră mai multe controale în club.

„Prima dată și prima dată când această instituție minte este când spune într-un document oficial că nu știe de noi. După ce află de aceste controale, va rog să remarcați că instituția se delimitează de cei doi ofițeri care ne-au controlat, spunând că dânșii au fost acolo, nu știu cum să vă spun, de capul lor. Doar că dânșii nu ne-au controlat doar pe noi, au controlat toată platforma Pionierul. Dânșii nu au venit doar o dată, au fost de cinci ori în control în clubul Colectiv”, a spus Costin Mincu, pentru Digi24 .
 
Cei doi foști pompieri dați afară din ISU București-Ilfov sunt trimiși în judecată în același dosar în care sunt inculpați și patronii clubului Colectiv.
 
„Dânșii au pretins să facem un contract cu o firmă la care dl. inspector lucra. Adică este momentul în care funcționarul public care te controlează îți cere să faci un contract comercial legal cu o firmă la care același domn este prestator de servicii. Aș vrea să-l întrebați pe dl. Arafat dacă dânsul poate să-mi explice cum poate să funcționeze după aceste criterii instituția dânsului?”, a adăugat patronul clubului Colectiv.