21.2 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 2:17
No menu items!

Anchetă la o grădiniţă din Iaşi. Mai mulţi copii au ajuns la spital după ce au fost expuşi la raze ultraviolete

spot_img

O anchetă a fost deschisă la o grădiniţă din Iaşi, după ce mai mulţi copii au fost expuşi la lumina ultravioletă de la o lampă achiziţionată de părinţi în timpul pandemiei. Lampa ar fi fost pornită accidental şi a funcţionat cel mult 30 de minute, în timp ce 25 de copii lucrau în clasă cu educatoarea.

Incidentul s-a petrecut în cursul dimineţii de marţi la grădiniţa ieşeană. Mai mulţi copii de la grupa mijlocie au început să aibă dureri de cap, mâncărimi şi usturimi în zona ochilor, potrivit Antena 3.

În urma verificărilor făcute s-a stabilit că acestea au fost provocate de expunerea la lumina ultravioletă.

„Când s-au trezit după amiaza dupa somn, câţiva dintre ei cu ochişorii roşii. Dintr-o eroare umană s-a apăsat pe butonul lămpilor uv. Personalul a fost bine instruit, dar fiind o altă educatoare care suplinea un concediu medical, necunoscând despre ce este vorba, s-a întâmplat ce s-a întâmplat”, a declarat Maria Oneaga, directoarea grădiniţei.

Câţiva copii au ajuns la medic, dar din fericire niciunul nu a fost internat, iar evoluţia lor este bună.

Micuţilor li s-au recomandat îngrijiri şi repaos fără expunere la lumină puternică timp de câteva zile. După prezentarea rezultatelor verificării în Consiliul de Administraţie al unităţii se vor impune si sacţiuni.

Potrivit specialiştilor, expunerea la lumina ultravioletă peste anumite praguri poate avea efecte grave asupra organismului, mai ales în cazul copiilor.

                                                                                                                   Adina Silav