15.1 C
București
vineri, 19 aprilie 2024 - 20:15
No menu items!

Ancheta în cazul judecătoarelor arestate pentru corupție duce la Curtea de Apel București UPDATE

spot_img

Ancheta în cazul judecătoarelor arestate pentru corupție duce la Curtea de Apel Bucuresti

Ancheta în cazul judecătoarelor Antoanela Costache și Viorica Dinu de la Tribunalul București, arestate pentru luare de mită și trafic de influență, duce și către Curtea de Apel București. Așa reiese din ordonanța prin care procurorii anticorupție au pus în mișcare acțiunea penală împotriva celor două magistrate, dar și din referatul prin care anchetatorii au cerut arestarea preventivă a celor două și a complicilor acestora.

Astfel, potrivit ordonanței procurorilor Direcției Naționale Anticorupție, în decembrie 2012, Viorica Dinu, judecător în cadrul Tribunalului Bucureşti – Secţia Penală, cu ajutorul Antoanelei Costache, judecător la aceeaşi secţie penală, a primit de la mai multe persoane 32.500 euro şi, totodată, a acceptat promisiunea remiterii ulterioare a încă 15.000 euro, lăsând să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri favorabile în trei cauze penale.

Cu o lună mai devreme, în noiembrie 2012, „inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius, cu ajutorul inculpatului Tudor Marian Vasile, au pretins şi primit de la mai multe persoane suma totală de aproximativ 60.000 euro, prevalându-se de influenţa pe care Dinu Viorica, judecător la Tribunalul Bucureşti – Secţia a II-a penală, susţinea că o are asupra colegilor săi judecători de la Tribunalul Bucureşti, precum şi asupra magistraţilor de la Curtea de Apel Bucureşti, pentru a-i determina să pronunţe hotărâri judecătoreşti favorabile în mai multe cauze penale”, se mai arată în aceeași ordonanță.

Potrivit procurorilor, „din banii primiţi, inculpaţii Cîrlan Angela şi Neagu Leon – Marius au remis inculpatei Dinu Viorica suma de aproximativ 11.500 de euro în scopul menţionat mai sus. La rândul său, Dinu Viorica a acceptat promisiunea oferirii a încă 20.000 de euro din totalul de 60.000 de euro”.

Pe de altă parte, din intercepările convorbirilor telefonice și purtate de cele două magistrate – atașate dosarului – reiese că judecătoarea Viorica Dinu nu doar că lăsa să se înțeleagă că are influență asupra unor magistrați ai Curții de Apel București, ci era chiar avertizată de aceștia din urmă în ce dosare ar putea sau nu să intervină: „(…) mi-au zis ăștia de la Curte: <<Nu, nu te băga, că nu, nu se…>>” , îi sune judecătoarea Viorica Dinu unuia dintre interlocutorii săi, cu care discutase anterior despre cum va împărți o sumă primită drept mită.

UPDATE

O serie de interceptări ambientale arată că judecătoarele Viorica Dinu și Antoanela Costache stabileau „tarife” pentru a corupe magistrați ai Curții de Apel București. Potrivit referatului prin care procurorii au cerut arestarea preventivă a magistratelor, dintr-o convorbire purtată de cele două în mediul ambiental, pe 19 decembrie 2012, rezultă „elemente probatorii insurmontabile privitoare la implicarea acestora în săvârşirea unor fapte de corupţie având caracter repetitiv şi care au dezvăluit tabloul unei conivenţe anterioare dintre sus-numitele în privinţa exercitării unor acţiuni concertate de alterare a actului de înfăptuire a justiţiei prin manopere de cumpărare şi, respectiv, traficare a influenţei asupra unor colegi de-ai lor, judecători la Curtea de Apel Bucureşti şi în schimbul unor foloase de ordinul zecilor de mii de euro”.

Concret, în discuţia purtată, cele două judecătoare vorbeau despre anumite impedimente pe care le-ar întâmpina în traficarea influenţei, făcând referire la o judecătoare care era speriată pentru că fusese chemată cu puţin timp în urmă la Direcţia Naţională Anticorupţie şi, din acest motiv, „nu se mai poate conta pe ea o perioadă de timp”, dar şi la împrejurarea că anumite dosare în care doreau să intervină sunt repartizate la complete din care fac parte magistraţi „în raport cu care este incompatibilă orice încercare de corupere”.

Procurorii notează în referat că, din discuţia purtată în mediul ambiental pe 19 decembrie 2012 a rezultat că judecătoarele Viorica Dinu şi Antonela Costache erau interesate să obţină, prin trafic de influenţă, pronunţarea de către Curtea de Apel Bucureşti a unor hotărâri părtinitoare în trei dosare penale.

Într-unul dintre aceste dosare, care avea ca obiect o contestaţie în anulare şi se judeca la data de 19 decembrie 2012, Antonela Costache arăta: „Dacă se admite contestaţia, se desfiinţează decizia din recurs. Poate delibera în… se poate termina la C.A.B., judecând recursul?”.

Despre acelaşi dosar, Viorica Dinu specifica: „Păi, da, mă, că e definitivă soluţia. Ei  au admis, în principiu ? [?] ? îi pune liberi. Aia e!”.

Acelaşi raţionament a fost împărtăşit şi de Antonela Costache, care a menţionat: „Asta-i consecinţa, măi!„, după care a adăugat „păi, da noi vorbim de contestaţie în anulare, da? Se desfiinţează, aşa se face, nu? Şi-l pune în libertate, asta-i consecinţa. Şi este motiv de admitere pentru că nu a fost citată! Nu a fost citată aia, partea asta civilă. MOBIUS, cum naiba îl cheamă”.

În ce priveşte modalitatea în care se procedase pentru traficarea influenţei în acel dosar, Antonela Costache o întreba pe Viorica Dinu: „Da tu la cine te-ai dus, la Antoaneta, pentru ăsta?”. Viorica Dinu i-a răspuns afirmativ, precizând: „da a fost aşa: vorbim cu Veronica, ca să intre invers”.

Despre aceeaşi cauză, Antonela Costache preciza: „Mai multe societăţi n-au fost citate şi dosaru ăsta fără completu ăsta şi mai sunt şi la alte complete cu care nu poţi să vorbeşti, da poate… Pentru că acuma, deci, cu asta, cu Veronica, a rămas că dă banii!”.

Viorica Dinu şi-a exprimat părerea în acelaşi sens, menţionând: „Păi, da! Şi să încerce să le convingă!”.

Din aceeaşi discuţie a mai reieşit faptul că Viorica Dinu şi-a traficat influenţa şi anterior pentru soluţionarea favorabilă a acestui dosar, spunând că i s-a promis că instanţa se va pronunţa în acea cauză chiar în 19 decembrie 2012, când avea termen de judecată, sens în care a specificat: „Pronunţarea. N-a zis aşa? Aşa ar fi trebuit, că doar aşa ne-am înţeles!”. Procurorii arată că existenţa unei asemenea promisiuni era cunoscută şi de Antonela Costache, Viorica Dinu continuând dialogul menţionând: „Cât vrei mă?! Că, ştii, că aşa vorbisem?”.

Procurorii au mai notat în documentul citat că Antonela Costache şi Viorica Dinu au discutat şi despre sumele de bani primite pentru traficul de influenţă în dosare.

Astfel, Antonela Costache menţiona: „Fii atentă! Aici avem cinşpe şi cinşpe .[?]  Eu mi-am oprit o mie. A fost şaişpe – şaişpe, sunt cinşpe – cinşpe. Sunt treizeci. I-am numărat. Şi asta nu-i tot, că nu-i dau lu? ?[neinteligibil] ? Mie mi-a adus treizeci şi cinci. Noi cât să ne oprim?”.

Întrucât Viorica Dinu a lăsat la latitudinea Antonelei Costache să stabilească acest aspect, afirmând „păi, cât zici tu! ?.„, Costache i-a spus: „Să ne oprim…ne oprim câte două jumate, dăm treizeci? Că ajungea?”. Viorica Dinu a menţionat: „Da, mă, că altfel ? Da! Şi eu zic că ajungea! Da? să ştii că ajung!”.

Anchetatorii mai arată că, din conţinutul discuţiei ambientale, a reieşit că Antonela Costache i-a înmânat Vioricăi Dinu 32.500 de euro, din care 2.500 de euro îi erau destinaţi acesteia, iar diferenţa de 30.000 de euro urma să ajungă prin intermediul ei la judecătorii de la Curtea de Apel Bucureşti pe lângă care a lăsat să se înţeleagă că are influenţă.

La rândul său, Antonela Costache şi-a însuşit 2.500 de euro din cei 35.000 de euro proveniţi de la persoane care i-au cerut să intervină pentru a le fi date soluţii favorabile în dosare. Procurorii au precizat că aceste persoane nu au fost identificate până în prezent.

Raluca Dan