18.4 C
București
joi, 21 octombrie 2021 - 17:48

Anchetă declanșată după uciderea celui mai mare urs din România

spot_img

Şeful Gărzii de Mediu anunţă o anchetă după ce organizaţii de mediu au reclamat că un prinţ din Austria a ucis ilegal cel mai mare urs brun din România. 

Şeful Gărzii de Mediu, Octavian Berceanu, a declarat că a fost declanşată o anchetă şi că se poate ajunge la un dosar penal.

”La nivelul Gărzii de Mediu, încă din 29, am declanşat o anchetă. Avem deja oameni în teren, luăm la evaluat trofeul, modul în care a fost făcută de fapt evaluarea trofeului, am luat toate hârtiile care au stat la bază, le cercetăm, avem echipa în teren care vrea să stabilească ce anume a fost împuşcat, ce trebuia să fie împuşcat de facto şi toate documentele astea vor constitui un dosar, care foarte probabil va merge către alte organe de cercetare. Vrem să nu mai avem astfel de incidente. Trebuie să vedem dacă evaluarea este făcută corect sau incorect, avem o pagubă în momentul respectiv dacă noi constatăm că evaluarea a fost făcută incorect şi vrem să mergem înainte cu Poliţia Română. În documente se vorbeşte foarte mult de un exemplar de urs şi doar într-un singur loc e specificat ”ursoaică cu pui” şi vrem să vedem dacă declaraţiile celor care au făcut sesizările vizând pagubele făcute de ursoaică sunt reale sau nu se confirmă” a precizat şeful Gărzii de Mediu Octavian Berceanu.

Ministrul Mediului, Tanczos Barna, a declarat că prințul străin care a ucis ursul din România primise derogare de la minister pentru a face acest lucru, dar este „extrem de complicat” de stabilit dacă ursul Arthur este și cel menționat în document.

“Este extrem de complicat să stabilești dacă într-un fond de vânătoare doar un urs, și doar acela, s-a văzut că a intrat și a intrat și a doua oară și este cel care a fost extras. Identificare și extragerea se face de asociația de vânătoare și este responsabilitatea lor să extragă exemplarele problemă”, a afirmat Tanczos Barna, potrivit Digi24.

Organizaţiile Agent Green şi VGT (Austria) au condamnat uciderea ursului brun Arthur de către prinţul Emanuel von und zu Liechtenstein, care a venit în România în luna martie. Acesta ar fi plătit 7.000 de euro pentru a vâna legal un urs în țara noastră.

Prinţul, rezident în Riegersburg, localitate situată în regiunea austriacă Stiria, şi-a fundamentat uciderea celui mai mare urs prin derogarea oferită de ministerul mediului din România acordată pentru eliminarea unei ursoaice cu pui care ar fi cauzat pagube anul trecut la unele ferme din Ojdula, judeţul Covasna. 

 

Cel mai mare urs din România, ucis de un prinţ austriac într-o pădure din Covasna. Ecologiștii cer ajutorul Poliției