8.3 C
București
joi, 18 aprilie 2024 - 6:19
No menu items!

Anchetă în penitenciarul vedetelor! Un tânăr deţinut a făcut şoc septic în timp ce se afla în carantină la Poarta Albă

spot_img

Şefii şi medicii din penitenciarul Poarta Albă sunt anchetaţi de Parchetul de pe lângă Judecătoria Medgidia pentru moartea suspectă a unui tânăr deţinut în vârstă de 26 de ani.

Un deținut de la Penitenciarul Timișoara a evadat în timp ce se afla la Evidența Populației
Romania Libera

Moartea suspectă s-a produs luni, managementul penitenciarului şi medicii fiind suspectaţi de neglijenţă în serviciu, ori culpă medicală. Familia lui Constantin Poenaru vrea să afle de ce tânărul de 26 de ani s-a întors într-un sicriu acasă, după 12 de zile petrecute în carantina penitenciarului Poarta Albă. Conform legilor, în perioada de carantină se fac verificări medicale asupra deținuților, în ideea de a se ști cu exactitate starea de sănătate a celor care vor fi încarcerați.

Evaluarea medicală
După primire, în termen de 72 de ore, medicul locului de detinere efectueaza examenul clinic complet, putând fi solicitate investigații paraclinice, astfel încât în cel mult 21 de zile să se stabileasca starea de sănătate şi cerinţele de asistenţa medicală ori de hrană suplimentare, precum şi capacitatea de muncă, consemnând constatările în dosarul medical. Menţiunile privind capacitatea de muncă se consemnează şi în documentele de evidență operativă.

ART. 74, din HG 1897/ 2006

Conform procedurilor, tânărul trecuse deja de jumătatea perioadei de carantină legal instituită în toate centrele de detenţie, carantină care presupune mai ales investigaţii medicale amănunţite care să prevină răspândirea unor boli contagioase la restul populaţiei din penitenciare.

Constantin Poenaru, un condamnat definitiv la 5 ani de închisoare pentru traficarea a două tinere, fost bodyguard într-un club din Constanţa, a fost transportat, vineri seara, la Urgenţa Spitalului Constanţa, după ce medicii din penitenciar s-au declarat depăşiţi de situaţie. Singura afecţiune cunoscută în istoricul medical al tânărului era o complicaţie asmatică din copilărie, ba chiar a reieşit că este complet sănătos la o vizită medicală făcută înainte de ultimul termen al procesului în care era judecat.

Prima care a aflat vestea a fost chiar sora deţinutului, pe care a anunţat-o un angajat al Penitenciarului. A fost informată că deţinutul a dezvoltat o complicaţie la plămâni. În realitate, ajunsă la Spitalul de Urgenţă din Constanţa, tinerei i s-a spus că fratelui său i-au cedat rinichii în urma unei infecţii generalizate.

Pe certificatul constatator al decesului, stabilit luni, scrie „şoc septic. Pleurezie purulentă parapneumonică. pneumonie dreapta”. Diagnosticul este şocant, mai ales că, după încarcerarea din 7 iulie, Constantin Poenaru s-a aflat într-o zonă strict supravegheată din punct de vedere medical.

La Poarta Albă s-au transferat, până acum, sub diverse pretexte, mai multe VIP-uri cu condamnări. Un caz celebru este cel al lui Gigi Becali, pentru care instanţa a făcut mai multe concesii astfel încât să beneficieze, în ciuda cuantumului pedepsei, de un regim de detenţie semideschis. Cristian Borcea şi Victor Becali, se află şi ei pe lista recentă a transferaţilor de lux.

Mihaela Chiper