13.7 C
București
duminică, 13 octombrie 2024 - 9:48
No menu items!

ANCHETĂ. Cine face și desface afacerile din Prahova. Unde ar trebui să caute procurorii

spot_img

Procurorii Curții de Apel Prahova au demarat o amplă anchetă privind tunurile date în Prahova, de clanul fostului președinte al CJ Mircea Cosma, dar nu au fost luate în vizor adevăratele „tunuri” date de firmele agreate clanului Cosma

Piața construcțiilor din Prahova a răsuflat ușurată când procurorii au descins la firmele controlate de familia fostului președinte al CJ, Mircea Cosma, fiul său și Răzvan Alexe. Și asta pentru că până anul trecut, firmele care nu erau agreate de clanul Cosma reușeau doar să mai “ciupească” o lucrare mică la stat, pentru că marea majoritate a contractelor era acaparată de societățile impuse de Cosma. Planurile de viitor pe care și le-au făcut constructorii în momentul arestării membrilor clanului, au rămas însă în acest stadiu. Afacerile clanului au fost preluate de acoliți, așa că tot clanul Cosma dictează, “din umbră”, licitațiile, astfel încât să funcționeze în continuare economia subterană.

Firma Baumaister, care a construit mall-uri, hypermarketuri și alte clădiri importante peste tot în țară, a fost înfiinţată în 1997 de Dan Adamescu, patronul României Libere, acuzat acum de fapte de corupție, și fiul său Alexander, care se ocupa de multe din afacerile tatălui. Din acționariat făcea parte și omul de afaceri german Michael Dietrich (cetățean român care s-a numit Mihai Dumitrescu), care a ieşit din acţionariat după un dosar răsunător al DNA, și care și-a înființat, apoi, propria firmă.

DNA a trimis în judecată, în 2008, un dosar care privea vânzarea, de către Consiliul Județean Prahova condus de Mircea Cosma, a 30 de hectare de teren din Parcul Industrial Ploiești către Baumaister, firma lui milionarului Adamescu, dar reprezentată în această tranzacție de michael Dietrich. Caurtea de Conturi a stabilit că terenul dat de autorități a fost mult subevaluat, mai ales în condițiile în care doar o parte din el a fost vândut, a doua zi, de către Baumaister, uneia din firmele care a construit un supermarket Kaufland, prețul fiind mult mai mare ca cel al întregului teren. Adică o adevărată afacere imobiliară. Curtea de Conturi a sesizat DNA deoarece s-a stabilit că prejudiciul adus Parcului Industrial Ploiești a fost de 1.980.000 euro. Judecați pentru fapte de corupție au fost însă doar un jurist al Parcului Industrial, Maria Dana Manolache, și directorul Parcului Industrial, Valerian Sfârloagă. Nimeni din Consiliul Județean, acționarul cu 100% al Parcului, nimeni de la firma Baumaister, Adamescu sau româno-germanul Michael Dietrich, cel care semnase contractul, nu a fost luat la întrebări. Cei doi angajați ai Parcului au fost condamnați, în 2011, pentru abuz în serviciu și uz de fals, dar cu suspendare, Sfârloagă la 5 ani, iar jurista Manolache, 5 luni.

Cetățeanul româno-german Michael Dietrich a ieșit din acționariatul Baumaister și și-a înființat propriul grup de firme, Baupartner, care a început, imediat, să câștige contracte cu statul. De exemplu, blocul ADAMA din Ploiești, despre care directorul Inspectoratului Județean de Construcții Prahova, Nicolae Oprescu, spunea:

Ca urmare a verificării topo efectuate asupra elementelor verticale ale structurii de rezistență ce intră in alcătuirea Bloc locuințe colective, verificări efectuate în 2009, s-a constatat ca în execuție s-au produs abateri de la verticalitate față de prevederile proiectului tehnic de execuție.

Lucrările lui Michael Dietrich cu statul au continuat însă, pe bani mulți. Parcarea de 344 de locuri din Ploiești, de pe strada Cuza Vodă., construită în 2013. O parcare pusă în drum, în spatele Casei sindicatelor, dar contractul a fost unul gigantic, de 8.619.770 lei.

În cazul construcției privind ridicarea arenei Petrolul, Baupartenerul lui Mihai Dietrich nu a mai avut parte de tot contractul, pentru că membrii clanului Cosma aveau au avut pe altcineva de răsplătit. Mai ales că la vremea aceea, la Primăria Ploiești era un PDL-ist, așa că pretențiile trebuiau împărțite. Dietrich a contestat procedura, a dat interviuri în presă și a fost revoltat că a primit doar 10% din valoare, așa că a cedat partea sa din lucrare unei alte firme agreate, Allplan.

O altă lucrare controversată în județul Prahova este cea a firmei Conti, controlată de Vlad Cosma. În 2010-2011, Conti a concesionat de la Primăria Bucov un teren de 1 hectar, pe care l-a vândut apoi pentru mai mult de jumătate de milion de eurounei alte firme, care face perate din rețeaua de firme a Rafinăriei Lukoil și care deține și Baza de agrement Pik Elegance.

Procurorii de la Parchetul Curții de Apel Ploiești, care verifică toate contractele Consiliului Județean Prahova din mandatul lui Mircea Cosma, ar trebui să ia în calcul și informațiile apărute de ani de zile, despre tunurile date de încrengătura de firme și relații a fostului baron al județului.