2.8 C
București
duminică, 5 decembrie 2021 - 20:15
No menu items!

Anca Dragu: Temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate

spot_img

Ministrul Finanțelor Anca Dragu a afirmat că avansul PIB de 6% din trimestrul II se bazează nu doar pe consum, ci și pe investiții, astfel încât temerile referitoare la o criză nu sunt îndreptățite.

”Cifrele venite astăzi de la INS confirmă și chiar depășesc estimările noastre. Creșterea economică este una sustenabilă, bazată pe un avans cu 15% al cheltuielilor cu investițiile, cu 9% al construcțiilor în trimestrul al II-lea și realizată în condițiile unei reduceri a cresterii comerțului cu amănuntul. Serviciile pentru întreprinderi și-au amplificat creșterea de la 7,8% în trimestrul I la 9,5% în trimestrul al II-lea. Asta arată că nu e o creștere bazată doar pe consum, ci și pe investiții și că temerile legate de o posibilă revenire la perioada anterioară crizei nu sunt întemeiate”, a declarat Anca Dragu, potrivit unui comunicat al Ministerului Finanțelor Publice.

România a înregistrat în trimestrul II cea mai mare creștere a PIB din Uniunea Europeană, atât față de aceeași perioadă a anului trecut, cât și față de trimestrul I din 2016. Produsul Intern Brut a crescut cu 6% pe seria brută și cu 5,9% pe seria ajustată sezonier, în trimestrul II din 2016 față de perioada similară din 2015. România se clasează la acest capitol pe primul loc între cele 28 de state membre ale Uniunii Europene. Pe locul doi este Slovacia, cu 3,7% și pe trei Spania cu 3,2%.

Și în ceea ce privește creșterea economică în trimestrul doi din 2016 față de primul trimestru al anului, țara noastră s-a situat pe primul loc în UE. Produsul Intern Brut a fost, în termeni reali, cu 1,5% mai mare în trimestrul II din 2016, față de trimestrul I din 2016. Rezultate bune au mai înregistrat Ungaria cu 1,1% și Polonia și Slovacia, cu 0,9%.

Creșterea a fost influențată de producție, servicii, construcții și agricultură, dar și de consumul privat, susținut de reducerea TVA și de creșterea câștigului salarial mediu brut pe economie.

V.B.