4.2 C
București
marți, 29 noiembrie 2022 - 19:38
No menu items!

Anca Dragu: Noua schemă de ajutor de stat, pe care o analizăm, vizează proiectele de peste 2 mil. €

spot_img

Noua schemă de ajutor de stat la care lucrează Ministerul Economiei împreună cu Ministerul Finanțelor Publice vizează proiecte care pornesc de la două milioane de euro, sumă semnificativ mai mică decât plafonul din vechea schemă, de 10 milioane de euro, a afirmat luni ministrul Finanțelor Anca Dragu.

”Ministerul Finanțelor are această schemă mare de ajutor de stat, de 10 milioane de euro. Acum, împreună cu ministerul Economiei, avem în vedere o nouă schemă care să vizeze și business-urile ceva mai reduse, o schemă care să înceapă de la două milioane de euro. (…) La 10 milioane avem acum proiectele prin planul de investiții Juncker și, de aceea, am simțit nevoia să umplem și acest gol pe o piață a proiectelor de o valoare mai mică. Bugetul și toate celelalte condiții sunt în analiză”, a spus Anca Dragu, citată de Agerpres.

Alte declarații ale Ancăi Dragu:

  • Statul, în general, (și MFP) are în proprietate întreprinderi publice. Unele se confruntă cu dificultăți financiare ce acumulează datorii restante. În acest context, este important ca statul să le trateze pe principii de eficiență economică, să nu permită menținerea pe piață a companiilor generatoare de pierderi în orice condiții și să ia măsuri pentru restructurarea lor. Practic, pot fi agenți economici, fie publici fie privați care, printr-un comportament inadecvat, să distorsioneze regulile pieței.
  • Pentru a soluționa problemele companiilor în dificultate, statul poate recurge, din rațiuni de ordin economic, în condiții similare unui operator privat atunci când este vorba de stat ca acționar, sau de ordin social, pentru păstrarea locurilor de muncă, la anumite măsuri de finanțare, cum ar fi injecții de capital, ștergere sau eșalonare de datorii sau acordare de garanții de stat.
  • În orice caz, statul trebuie să condiționeze sprijinul acordat acestora prin implementarea de programe de restructurare care să conducă la viabilizarea și asigurarea sustenabilității pe termen lung.

T.S.