1.4 C
București
luni, 6 decembrie 2021 - 4:34
No menu items!

Anca Alexandrescu: „Viorica Dăncilă asculta numai de Ică Voinea”. Fost parlamentar, cu un trecut în sfera serviciilor, înainte și după 1989

spot_img

Fostul lider al PSD, Liviu Dragnea, a relatat, în cadrul convorbirii avute cu jurnalista Anca Alexandrescu, despre prietenii pe care îi avea în partid, dar și despre mandatul Vioricăi Dăncilă.

Dragnea a vorbit despre Paul Stănescu, liderul de la Olt, dar și despre Ionel Arsene, ca despre niște prieteni apropiați, cu care se înțelegea foarte bine, chiar dacă relațiile la un moment dat s-au răcit. „Nu vreau să vrobesc urât despre nimeni. Au fost prietenii mei”.

Cu doamna Dăncilă era în felul următor. Dom’le, Liviu e prea prins cu chestia asta cu serviciile, lasați-o mai ușor, chiar sunteți capabilă și trebuie să vă asumați mai multă putere politică, lăsați-l pe el, o să fie condamnat. Atât a fost, și la Paul la fel, a fost prietenul meu atâția ani, i s-a aspus la fel, trebuie să preiei partidul, să alegi între partid și prieteni”.

Comentând pe seama afirmațiilor li Liviu Dragnea, interlocutoarea sa, Anca Alexandrescu, a dezvăluit, în studioul Realitatea Plus, care a difuzat convorbirea cu Liviu Dragnea, că, deși fostul lider al PSD avea mulți prieteni în PSD, unii foarte apropiați, „Viorica Dăncilă avea cu cine să se consulte, însă ea asculta doar de consilierul său de atunci, Ică Voinea”.

Florea Voinea, alias Ică Voinea, un apropiat al familiei Vioricăi Dăncilă, era considerat de tot mai mulți din PSD și miniștri drept „premierul din umbră”. Fostul lider al Uniunii Tineretului Comunist (UTC), mâna dreaptă a lui Nicu Ceaușescu, Ică Voinea ajunsese să aibă o influență majoră asupra deciziilor guvernamentale, chiar dacă nu avea nicio calitate formală în executiv.

Potrivit CV-ului său, Ică Voinea a fost Director General Executiv la Antena 1 și apoi consilier economic la Corporatia pentru Cultura si Arta INTACT în perioada 1998 – 2005. În perioada 2009 – 2012, el a devenit consilier economic la compania Romaqua Borsec.

De altfel, tocmai relația apropiată cu Dan Voiculescu l-a propulsat în Parlament. El a intrat în Camera Deputaților în 2000 pe listele Partidului Umanist din România (PUR), partidul înființat de fondatorul Antenei 3. A avut două mandate de deputat (2000 – 2008) grație alianței PUR – PSD, apoi un mandat de senator (2012 – 2016) pe listele PSD din Vaslui.

Soția lui Ică Florea este Olga Lucheria Voinea, fostă colegă de Parlament cu el în mandatul 2000 – 2004. Olga Voinea a ajuns, anul trecut, în board-ul unei bănci rusești cu sediul la Moscova, potrivit contului personal de LinkedIn. Este vorba despre International Bank for Economic Cooperation (IBEC), o bancă înființată de fosta URSS și alte state din lagărul comunist în 1963, și în care România a intrat în 1964.