16.5 C
București
miercuri, 22 mai 2024 - 23:59
No menu items!

Analize gratuite pentru gravide și lăuze, chiar dacă nu sunt asigurate

spot_img

Senatul a adoptat o inițiativă legislativă a USR, care prevede ca femeile însărcinate dar și cele care au născut de curând sa beneficieze de analize gratuite, inclusiv dacă sunt sau nu asigurate. proiectul de lege va fi dezbătut și în Camera Deputaților, care este forul decizional.

Femeile însărcinate sau lăuze vor fi incluse în Programul Monitor şi vor putea face analize în maximum cinci zile de la prescriere, indiferent dacă plafonul lunar a fost sau nu depăşit în unitatea medicală la care merg. Legea garanta și până acum accesul gratuit, dar în practică, multe femei erau refuzate, pe motiv că „s-a terminat plafonul” sau că „nu mai sunt bani”. Conform ONG-urilor care monitorizează acest domeniu, o treime dintre gravide nu mai ajungea la doctor din aceste motive.

Până acum, doar pacienţii cu cancer, diabet, boli neurologice grave, boli cardiovasculare sau boli cronice renale beneficiau de facilităţile din Programul Monitor, se arată într-un comunicat de presă al USR.

Luând cuvântul în plenul Senatului, deputata Oana Ţoiu a argumentat că, deşi legea garanta şi până acum accesul gratuit la analize pentru femeile gravide, indiferent dacă acestea aveau sau nu aveau statutul de asigurat, 

Senatul este prima cameră sesizată, iniţiativa legislativă merge acum pentru dezbatere şi vot final la Camera Deputaţilor, care este for decizional.

E. Stan