12.1 C
București
miercuri, 29 septembrie 2021 - 2:39

ANALIZĂ. Ieri penale, azi neconstituționale. Sesizarea lui Cîțu la CCR, inutilă

spot_img

Semnăturile de pe moțiunea USR PLUS erau penale ieri-alatăieri, când Alina Gorghiu, portavocea lui Florin Cîțu la Parlament, ne spunea, din postura de avocat, cum stă treaba cu semnăturile în fals și Codul penal.

I-a luat vreo două zile să mai caute prin bibliotecă și pentru că n-a găsit ce căuta (sau au luminat-o alții), a întocmit o sesizare la CCR, pe conflict de natură constituțională. 

Unul dintre motive este, chiar și pentru necunoscătorii în drept, cel puțin hilar – “o fraudă la Constituție și o golire de conținut a prevederilor art. 113 alin. 2, care ar putea conduce la inițierea unor moțiuni de cenzură șicanatorii, utilizate doar cu scopul de a pune presiune pe Guvern, pe primul-ministru sau pe membrii Guvernului în vederea adoptării unei anumite conduite ori a renunțării la o anumită conduită”.

Măcar dacă “”găselnița” ar avea și finalitate. Echipa câștigătoare ar trebui să știe că sesizarea nu afectează cu nimic procedura moțiunii în Parlament.

Dacă, repet, dacă această moțiune va trece, atunci se face, procedural, o hotărâre, iar hotărârile Parlamentului sunt supuse, automat, controlului CCR. Abia atunci, dacă această hotărâre de adoptare a moțiunii ar fi neconstituțională, Guvernul Cîțu ar fi repus în funcție.

Marilena NEDELCU