4 C
București
joi, 2 decembrie 2021 - 1:44
No menu items!

Analiză EY: Cum vor fi afectate multinaționalele din România de noile reguli fiscale la nivel european

spot_img

România trebuie să transpună în legislația națională, până la 31 decembrie 2018, prevederile Directivei (UE) 2016/1164, ceea ce va aduce o serie de noutăţi pentru fiscalitatea din România, potrivit unei analize publicate luni de compania de consultanță EY România.

Cea mai importantă modificare se referă la introducerea regulilor de impozitare a societăților străine controlate (controlled foreign companies).

Directiva a fost adoptată pe 12 iulie 2016 și stabilește norme împotriva practicilor de evitare a obligațiilor fiscale care au incidență directă asupra funcționării pieței interne.

”În linii mari, o societate străină controlată reprezintă o entitate înregistrată și care desfășoară activități într-o jurisdicție sau țară diferită de cea în care este rezidentă societatea deținătoare sau care o controlează. Scopul noilor reguli de impozitare ce vor fi implementate ca urmare a adoptării Directivei este împiedicarea evitării impozitului pe profit de către societățile rezidente prin devierea veniturilor către filiale/sucursale situate în țări cu un nivel redus de impozitare”, se arată în analiza citată.

Elaborată pe baza recomandărilor OCDE din 2015 privind combaterea erodării bazei impozabile și a transferului profiturilor (BEPS), Directiva urmează să se aplice tuturor contribuabililor supuși impozitului pe profit într-unul sau mai multe state membre, inclusiv sediilor permanente de pe teritoriul UE ale unor entități rezidente fiscal în afara UE.

Sunt stabilite norme în 5 domenii ale impozitării: limitarea deductibilității dobânzilor, impozitarea la ieșire (exit taxation), norme generale anti-abuz, impozitarea societăților străine controlate și impozitarea aranjamentelor hibride.

Alex Milcev, liderul departamentului de Asistență fiscală, EY România:

Implementarea regulilor de impozitare a societăților străine controlate (CFC) va avea un impact semnificativ asupra modului în care grupurile multinaționale își desfășoară activitatea. În anumite cazuri probabil va fi necesară o regândire a întregului lanț de dețineri. Regulile CFC nu sunt o noutate absolută în România, în trecut existând inițiative legislative în acest sens, chiar dacă nu sub forma actuală impusă de Directivă.

Regulile CFC reprezintă de ani buni un domeniu destul de controversat al politicilor fiscale la nivelul UE, existând chiar cazuri judecate la Curtea de Justiție a Uniunii Europene – cauza C-196/04 Cadbury Schweppes – unde implementarea acestor reguli de către statele membre a fost găsită ca fiind incompatibilă cu legislația UE. Aşadar, va fi interesant de văzut modul în care autoritățile fiscale din România vor alege să implementeze aceste reguli și, mai ales, modul de gestionare a acestor reguli în contextul unor viitoare inspecții fiscale”.

 V.B.