23.2 C
București
sâmbătă, 13 aprilie 2024 - 16:13
No menu items!

Analiză Erste Group: Modificările fiscale din România, un risc pentru inflație

spot_img

Grupul austriac Erste se așteaptă ca Banca Națională a României să păstreze neschimbată dobânda de politică monetară – la 7%, în ședința de pe 7 august, dar afirmă că noul cadru fiscal poate duce la creșterea inflației, potrivit unei analize publicate joi.

”Noile prognoze de inflație nu ar trebui să cuprindă modificări majore, deși pot apărea riscuri în creștere în privința inflației, inclusiv prin modificările fiscale”, se arată în materalul publicat de Erste Group Research.

Inflația anuală în iunie a fost de 10,3%, în scădere de la 10,6% în mai.

”Plecând de la premisa că nu va fi o deviere semnificativă față de prognoza de inflație a BNR, credem că dobânda-cheie va rămâne neschimbată până la jumătatea lui 2024”, se afirmă în analiza citată. O variabilă pentru acest termen ar putea apărea dacă BNR se va coordona cu banca centrală Poloniei în privința începerii ciclului de scădere a dobânzilor, deși este probabil că BNR va fi câteva luni în urma Poloniei.

După cea mai recentă ședință a Consiliului de Administrație, BNR a transmis că tendința de scădere a inflației anuale va continua.

Pentru 2023, Erste Group estimează că România va avea o creștere a PIB de 2,1% și o inflație de 10,7%.

V.B.