5.2 C
București
miercuri, 27 octombrie 2021 - 10:35

Analiză: Indicele BET ar putea atinge maximele din 2007 abia în 2015

spot_img

Bursa de Valori București are șanse să ajungă la valorile-record dinaintea crizei doar în anumite condiții, chiar dacă evoluția este una bună

Lansarea majorării de capital a Erste Group, un succes

Euforia de pe bursele din mai multe țări dezvoltate, aflate la vârfuri istorice, este doar parţial reflectată pe piața de la București, unde indicele BET mai are de recuperat încă 62,4% pentru a ajunge la vârfurile din iulie 2007, arată analistul-șef al casei de brokeraj XTB România, Claudiu Cazacu.

Creșterea BVB de la minimele crizei, din februarie 2009 până acum, este de 251,07% și se compară favorabil cu avansul de la minime al indicelui german DAX (169%) și al S&P500 din SUA (182,56%).

”Motivul pentru care piața românească abia ridică ochii spre vechile maxime istorice, în timp ce DAX și S&P500 le regăsesc doar privind în jos, este adâncimea corecțiilor din perioada crizei, mai dramatică în România decât pe piețele mature, dar și performanța diferită a economiei reale”, arată Cazacu.

Potrivit acestuia, o altă frână în drumul redresării a fost constituită și de structura indicelui BET, în care sectorul financiar-bancar este puternic reprezentat (băncile și alte instituții financiare au o pondere de 39,09% din indice). Chiar și în piețele mature, sectorul financiar a rămas, per ansamblu, la cotații foarte departe de maximele din 2007.

În România, creditarea, acum la niveluri coborâte, are șanse de redresare, însă revenirea la zona de euforie din 2007, când evaluările acțiunilor din domeniul financiar se aflau la niveluri ridicate, este încă departe.

”Dincolo de unele performanțe individuale, sectorul bancar trebuie să demonstreze că a depășit dificultățile și că are dorința și capitalul pentru a relua creditarea – găsind în același timp clienți optimiști, dispuși să își asume datorii pentru investiții ori consum”, crede Cazacu.

Investițiile de portofoliu sunt sprijinite de calificativul recomandat pentru investiții și de performanța solidă a economiei. Potrivit analistului, fluxurile de capital speculativ, alături de cele care vizează investiții pe perioade mai lungi, atrase de indicii de evaluare rezonabili ai pieței de capital, pot sprijini un traseu relativ favorabil al pieței românești față de cele dezvoltate în 2014 și 2015.

”Acest traseu ar putea să nu fie liniar, ci să includă corecții importante, mai ales atunci când programul de injecții de lichiditate al Rezervei Federale se va încheia. Dar chiar și cu o performanță relativă mai bună, indicele pieței de capital românești ar putea atinge maximele istorice din 2007 abia în 2015”, mai crede Cazacu.

Potrivit acestuia, ipoteza este valabilă numai dacă apetitul pentru risc global rămâne la niveluri înalte, neafectat de evenimente geopolitice majore.

C.C.