17.7 C
București
duminică, 29 mai 2022 - 2:45
No menu items!

Analiză de piață: Prețurile materialelor de zidărie vor crește în 2015

spot_img

Prognoza se bazează pe creșterea încrederii și scăderea dobânzilor la credite

cemacon caramizi

Prețurile materialelor de zidărie vor crește din nou în acest an, pe fondul continuării ajustării raportului dintre cerere și ofertă, potrivit unei analize publicate de producătorul Camacon SA Cluj.

2014 a fost primul an după 2008 când s-a simțit o creștere a cererii solidă, de aproximativ 5-7%. La baza acestei creșteri a stat prelungirea semnificativă a sezonului de construcții, datorită condițiilor meteorologice favorabile. Totodată, avansul anual înregistrat de construcțiile rezidențiale, +36% la 11 luni, potrivit INS, confirmă o creștere cu 5-7% în 2014. Valoric, piața a crescut mai puțin, dar s-a simțit o corecție ușoară a prețurilor de vânzare pe fondul creșterii costurilor de producție.

”În 2015, odată cu ajustarea raportului dintre vom asista la o nouă creștere a prețurilor, după 6 ani în care producătorii au fost nevoiți să-și vândă produsele la un nivel foarte apropiat de costul de producție. Estimarea pieței în 2015 este de creștere în volum de 10% pe fondul îmbunătățirii încrederii populației și a accesului sporit la finanțare la costuri foarte scăzute”, potrivit sursei citate.

Cemacon a anunțat o creștere a cifrei de afaceri brute în 2014 cu 31%, până la 63,13 mil. lei, și o cotă de piață de 17,5%. Pentru 2015, compania a anunțat că își propune creșterea anuală a cifrei de afaceri cu peste 40%, obținerea de profit net și atingerea unei cote de piață la nivel național de 19,5%.

Cemacon SA este listată la Bursa de Valori Bucureşti şi detinută, preponderent, de acționari instituționali, fonduri de investiții româneşti şi străine. La prețul actual al acțiuinilor, compania are o capitalizare de 24,08 mil. lei.

V.B.