9 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 23:19
No menu items!

Analiștii financiar-bancari estimează că BNR ar putea reduce dobânda cheie la 3,25% până la finalul anului

spot_img

Prognoza pentru finalul anului viitor este de 3%

bnr

Banca Națională a României (BNR) ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3,25% până la finalul anului, conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern realizat în cadrul Asociației Analiștilor Financiar – Bancari din România (AAFBR).

”Conform opiniilor exprimate de participanții la un sondaj intern în cadrul AAFBR, Banca Națională a României ar putea reduce dobânda de politică monetară la 3,25% până la finalul anului. Cu toate acestea, opiniile referitoare la momentul reducerii dobânzii sunt împărțite, numai jumătate dintre participanți considerând că acest lucru se va întâmpla la următoarea ședință a Consiliului de Administrație al BNR din data de 4 august 2014. Cei mai mulți analiști consideră că o reducere a dobânzii ar putea avea loc în următoarele luni și ar putea continua în 2015, nivelul prognozat pentru finalul anului 2015 fiind de 3%”, potrivit unui comunicat al AAFBR.

În ceea ce privește rezervele minime obligatorii la lei, există un consens larg cu privire la o diminuare a lor la 10% până la finalul acestui an și la 8% până la finalul anului 2015.

”Rezervele minime obligatorii pentru pasivele în valută ar putea fi menținute la 16% până la finalul acestui an. Anul 2015 ar putea aduce o scădere a acestora, cele mai multe estimări pentru orizontul decembrie 2015 fiind de 14%.”

AAFBR

Reducerea dobânzii de politică monetară are ca efect reducerea dobânzilor interbancare și ieftinirea creditelor în moneda națională.

AAFBR a fost înființată în 2008 și reunește aproximativ 60 de analiști din sectorul bancar, fonduri de pensii, societăți de administrare a investițiilor, societăți de asigurări și din piața de capital.

S.Z.