30 C
București
marți, 27 iulie 2021 - 13:05

Analiștii au avut dreptate: BNR a redus iar dobânda de politică monetară!

spot_img

sigla BNR mare

Banca Națională a României (BNR) a redus, luni, dobânda de politică monetară la 4,25% pe an, de la 4,5% pe an, începând cu 1 octombrie 2013. Mișcarea a fost anticipată, săptămâna trecută, de Asociația Analiștilor Financiar-Bancari din România (AAFBR).

Nivelul la care banca centrală a coborât dobânda este minimul istoric, fiind a treia ajustare din acest an. BNR a decis, tot luni, să mențină nivelurile actuale ale rezervelor minime obligatorii (RMO) ale băncilor.

AAFBR anunța, la 25 septembrie, că pe lângă reducerea de până la 4,25% de luni, BNR ar putea ajusta, în continuare, dobânda de politică monetară pănă la 4% până la finalul acestui an.

”Estimarea celor mai mulţi analişti pentru decembrie 2014 plasează dobânda de politică monetară la nivelul de 4%, dar există participanţi la sondaj care văd posibilă o scădere a dobânzii la 3,75%”, arăta AAFBR.

Deși BNR a a nunțat că aceste reduceri succesive ale dobânzii-cheie vor relansa creditarea, băncile rămân rezervate în acordarea de împrumuturi și mențin, în mare, dobânzile la același nivel. Dimpotrivă, cele mai multe instituții de credit au ales să coboare dobânzile la depozite.

Cosmina Croitoru