10.9 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 17:58

ANAF suspendă inspecțiile fiscale asupra firmelor din transporturi

spot_img

Deciziile instanțelor și imposibilitatea colectării retroactive au determinat autoritatea fiscală să facă un pas înapoi

 tir

Agenţia Naţională de Administrare Fiscală a decis marți suspendarea tuturor inspecţiilor fiscale la societăţile comerciale care desfăşoară activităţi de transporturi, până la clarificarea modului de impozitare a diurnelor acordate şoferilor.

Acest aspect face obiectul unei dispute fiscale și legislative dintre autoritatea fiscală și companiile de transporturi. În cursul anului 2014, ANAF a demarat inspecții fiscale pentru a combate evaziunea în domeniul muncii nedeclarate şi subdeclarate.

În cazul companiilor de transporturi, au apărut neclarități în ceea ce privește tratamentul fiscal al diurnei acordate şoferilor.

Inițial, inspectorii fiscali au considerat că sumele primate de șoferi cu titlu de diurnă trebuie recalificate drept venituri de natură salarială și impozitate retroactive ca atare.

Uniunea Națională a Transportatorilor Rutieri din România (UNTRR) a transmis că activitatea şoferilor are natura unei delegări, iar angajatorii sunt obligați să plătească diurne, fapt confirmat și de instanțe, prin decizii irevocabile.

Astfel, s-a recunoscut că această practică a transportatorilor nu poate fi echivalată cu practica agențiilor de muncă temporară, care au folosit diurnele ca modalitate de eludare a obligațiilor fiscale.

Potrivit UNTRR, plățile retroactive calculate de ANAF pentru transportatori s-ar ridica la 6 mld. de euro.