17.4 C
București
joi, 25 aprilie 2024 - 15:45
No menu items!

ANAF se modernizează cu 77 de milioane de euro, din care 70 sunt împrumut de la Banca Mondială

spot_img

ANAF se modernizează cu 77 de milioane de euro, din care 70 sunt împrumut de la Banca Mondială

Bugetul de modernizare a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) este de 77 de milioane de euro, din care 70 de milioane de euro sunt un împrumut al Băncii Mondiale (BM). Fiscul va contribui cu restul de 7 milioane de euro. Cea mai mare parte din buget va fi alocată achizițiilor de echipament informatic.

Proiectul de modernizare a  ANAF prevede organizarea a 23 de achiziții ale unor servicii de consultanță și 19 achiziții de bunuri. Cele mai importante, din punctul de vedere al costurilor alocate, sunt un software pentru Managementul Administrării Veniturilor și echipamente hardware pentru centrele de stocare a datelor.

Primul are un buget estimat la 32 de milioane de euro, iar data estimată a atribuirii contractului este iulie 2015. Al doilea are un buget estimat de 3,8 milioane de euro, iar data atribuirii contractului este iulie 2014, cu finala (inclusiv formarea) care costă 4,7 milioane de euro în iulie 2017.

Alte achiziții constau în consultanță pentru definirea proiectului, integrare și implementare – care costă 3,4 milioane de euro cu data atribuirii în iunie 2014 – migrarea datelor (2 milioane de euro în februarie 2016) și consolidarea rețelelor suport (2 milioane de euro în iunie 2014).

De asemenea, este bugetată achiziția de chestionare anuale de evaluare (contribuabili, personalul organizației, conformare), grupuri țintă, campanii, formare în analiza rezultatelor chestionarelor, cu un buget de 1,3 milioane de euro și dată de atribuire a contractului în iulie 2014.

În urma implementării proiectului, autoritățile se așteaptă la o creștere a conformării voluntare la declarare și la plată de 5% la impozitele principale, la o scădere a costului colectării de la 1,1% la 0,9% și la creșterea satisfacției contribuabililor privind integritatea și calitatea serviciilor oferite cu 15%.

”Data prevăzută pentru intrarea în efectivitate a proiectului este 1 octombrie 2013. Menționăm că proiectul a fost aprobat în termen de conducerea BM (29 aprilie), urmând ca acordul de împrumut să fie semnat în prima decadă a lunii mai”, arată ANAF.

Marți, ministrul Finanțelor, Daniel Chițoiu, a participat la Reuniunea de lansare a proiectului de modernizare a adminsitraţiei fiscale. Oficialul a spus că își dorește ca evaziunea fiscală din România să fie cel mult la nivelul altor state din UE, iar angajații administrației fiscale să fie onești și profesioniști.

”Eu mi-am asumat ca ministru două obiective majore: unul este reducerea semnificativă a evaziunii fiscale şi îmbunătăţirea colectării veniturilor la bugetul general consolidat. Mă interesează ca prin modernizarea activităţii agenţiei fiscale, aceste structuri să fie flexibile şi profesioniste. Vrem să evităm situaţia din prezent în care punem contribuabilii de nenumarate ori pe drumuri, să vină la administraţia fiscală ca să îşi coreleze evidenţele lor cu cele ale fiscului „, a declarat Chițoiu.

Proiectul de modernizare a ANAF se va derula pe o perioadă de cinci ani. Curtea de Conturi a arătat, în ultimul raport public, că sistemul IT al Fiscului este unul defectuos. De asemenea, Curtea de Conturi a arătat și deficiențe majore în activitatea Agenției.

”Exercitarea de către contribuabili a unor acte de eludare de la declararea sau plata impozitelor și taxelor se realizează în condițiile unei eficiențe scăzute a funcționarului public însărcinat cu monitorizarea, controlul și contracararea acestor fapte. Orice formă de corupție din sistem se repercutează în final asupra volumului de impozite și taxe încasate de ANAF la bugetul general consolidat”, se arată în raportul Curții pe 2011.

Cosmina Croitoru