27.2 C
București
miercuri, 4 octombrie 2023 - 18:40
No menu items!

ANAF: Gradul de conformare voluntară a fost în primele 9 luni de 83,6%, în creștere anuală cu 2,3 p.p.

spot_img

 Instituția pune acest avans pe seama îmbunătățirii capacității administrative

sigla sediu anaf

Gradul de conformare voluntară la plata obligaţiilor fiscale a fost de 83,68% în primele nouă luni, în creștere anuală cu 2,32 puncte procentuale, potrivit unui comunicat al Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală.

Acest parametru este calculat ca raport între încasările din obligaţii curente şi sumele declarate aferente perioadei de raportare.

”Pe buget general consolidat, sumele încasate în termen, aferente sumelor declarate au crescut în primele 9 luni ale anului 2014 faţă de perioada similară a anului 2013 cu 7,96%, în valoare absolută cu 8.854,50 mil. lei, iar sumele declarate de plată au crescut în primele 9 luni ale anului 2014 cu 4,97% faţă de perioada similară a anului 2013, în valoare absolută cu 6.793,94 mil. lei, se arată în comunicatul citat.

ANAF afirmă că a intensificat acţiunile care să conducă la creşterea gradului de conformare voluntară atât la declarare cât şi la plată, prin:

  • extinderea serviciilor de asistenţă prin telefon, internet, poştă electronică pentru informarea mai bună a contribuabililor cu privire la obligaţiile şi drepturile acestora ceea ce contribuie la creşterea civismului fiscal şi totodată la îmbunătăţirea relaţiei lor cu administraţia fiscală;
  • îmbunătăţirea procedurilor de administrare;
  • creşterea gradului de informatizare prin asigurarea de instrumente de monitorizare a procesului de gestiune a declaraţiilor şi plăţilor (depunerea declaraţiilor fiscale prin mijloace electronice, precum şi efectuarea plăţilor prin instrumente electronice de plată).

anaf