20.4 C
București
joi, 7 iulie 2022 - 15:47
No menu items!

ANAF, desemnat să verifice creșterea prețurilor la carburanți. Decizia liderilor coaliției privind acordarea unei compensări

spot_img

Liderii coaliției au ajuns, miercuri, la un acord privind prețul carburantilor și vor anunța joi compensarea parțială a prețului la pompă. În paralel, ANAF va demara verificări în privința modului în care au crescut prețurile carburanților. Rezultatele ar putea fi prezentate peste 3 săptămâni, după cum au anunțat premierul Nicolae Ciucă și președintele PSD, Marcel Ciolacu. 

Liderii PSD și PNL au precizat că nu va fi vorba despre o plafonare a prețurilor și nici de reducere a TVA sau a accizelor, astfel că nu este nevoie de obținerea aprobării Comisiei Europene.

România are în acest moment al patrulea cel mai mic preț la carburanți din UE, astfel că orice intervenție ar putea avea un efect limitat. Varianta adoptată ar urma să fie cea a unei compensări a prețului pentru consumatorii finali, însă nu este clar dacă acest lucru ar putea reduce prețul cu mai mult de 50 de bani/litru. Măsura ar urma să fie aplicată pentru cel puțin trei luni.

Liderii coaliției au renunțat și la ideea limitării adaosului comercial, dar și la ideea înțelegerii cu distribuitorii din domeniu, soluție care ar putea ridica probleme de legalitate.

Inițial, partidele s-au înțeles să înceapă demersurile pentru scăderea prețului la benzină și la motorină cu 1 leu/litru. 

Liderii coaliției au precizat că nu se așteaptă la creșteri bruște a prețului la pompă între momentul anunțării măsurii și implementarea acesteia. După trei luni, ar urma să se facă o evaluare pentru a se vedea efectele și oportunitatea continuării măsurii.

Raluca Dan