11.3 C
București
joi, 28 octombrie 2021 - 21:55

Ana Birchall lucrează intens la refacerea protocoalelor secrete

spot_img

Ministrul revocat al justiției, Ana Birchall, crede că a găsit soluția pentru a pune capăt faptelor de criminalitate organizată care au zguduit România în utlima perioadă: refacerea protocoalelor secrete între instituțiile din justiție și serviciile de informații.

Surse guvernamentale au precizat pentru Sursa Zilei că, după metoda deja consacrată pentru desființarea Secției Speciale de Investigare a Infracțiunilor, din ordinul lui Birchall, la Ministerul Justiției se lucrează intens la o nouă evaluare legislativă care să stea la baza refacerii protocoalelor secrete.

Raportul ar urma să-și bazeze concluziile pe cazurile „Caracal” și “Dâmbovița”, dar și pe cel al răfuielii clanurilor interlope de proxenetism și trafic de carne vie, soldate cu o crimă, în Piața Constituției din Capitală.

Potrivit acelorași surse, raportul urmează să fie finalizat curând de direcția de specialitate din Ministerul Justiției – Direcția Elaborare Acte Normative.

Rămâne de văzut dacă Birchall va fi menținută în funcție de Klaus Iohannis, suficient timp pentru a dispune redactarea, parafarea și punerea în aplicare a noilor protocoale, după apariția, săptămâna trecută, a motivării deciziei CCR prin care judecătorii constituționali îi arată președintelui că revocările miniștrilor, la propunerea premierului, trebuie admise de îndată.

În plus, are pretenții ca șefa CSM, Lia Savonea, să o consulte înainte să programeze ședintele de plen ale Consiliului. Asta deși nicăieri legea nu prevede o asemenea obligație a președintelui CSM, oricare ar fi el. Nervii lui Birchall ar putea avea legătura însă cu două momente importante care se anunță pentru viitoarea ședință de plen, și anume o nouă acțiune de sabotare a SIIJ, dar și lovitura de palat pregătită împotriva Liei Savonea, scrie Lumea Justiției.

R.D.