28.5 C
București
joi, 21 septembrie 2023 - 16:00
No menu items!

Amplă operațiune de spionaj cibernetic în mai multe state, printre care și România. Sute de instituții au fost „lovite” de hackeri

spot_img

Experţii companiei informatice Kaspersky spun că hackerii au penetrat „cu succes” sistemele unor agenții de informații, dar și pe cele ale câtorva sute de instituții guvernamentale și militare

hackeri

Experţii companiei informatice Kaspersky au depistat o vastă operaţiune de spionaj cibernetic care vizează două agenţii de informaţii şi sute de instituţii guvernamentale şi militare din Europa şi din Orientul Mijlociu, fiind vizate inclusiv obiective în SUA, Franţa, Rusia, Germania şi România.

Potrivit anchetatorilor companiei Kaspersky, citați de Reuters, hackerii – care au penetrat „cu succes” țintele vizate în cadrul operațiunii derulate de la începutul acestui an – sunt susţinuţi, cel mai probabil, de un stat, utilizând metode şi instrumente similare cu cele folosite în alte două cazuri majore de spionaj atribuite Rusiei.

Compania Kaspersky, care are sediul la Moscova, a refuzat să comunice dacă Rusia se află în spatele operaţiunii de spionaj cibernetic.

Potrivit specialiştilor, în cadrul operaţiunii de spionaj, hackerii au reuşit să sustragă cantităţi mari de date, inclusiv documente de tip text şi e-mailuri, softul utilizat căutând documente după cuvinte-cheie precum „NATO”, „UE – dialog – energie” şi „Budapesta”.

Firma Kaspersky a precizat că aceasta este prima operaţiune de spionaj depistată până acum, care a reuşit să pătrundă în sisteme ale serviciilor secrete.

Compania specializată în securitatea informatică a refuzat să dezvăluie numele agenţiilor de spionaj vizate, precizând doar că una aparţine unui stat din Orientul Mijlociu, iar alta este a unei ţări membre UE. Alte obiective vizate sunt ministere de externe şi ambasade, ministere de interne, reprezentanţe comerciale, companii din industria militară şi farmaceutică.

Potrivit Kaspersky, majoritatea obiectivelor vizate sunt din Franţa, Statele Unite, Rusia, Belarus, Germania, România şi Polonia.

Într-un comunicat de presă remis joi, reprezentanții Kaspersky Lab au precizat că două ministere și alte două instituții de stat din România au fost ținta atacurilor derulate în cadrul operațiunii de spionaj Epic Turla. De altfel – au arătat experții companieiRomânia se plasează pe primul loc în lume în ceea ce priveşte numărul de site-uri infectate în acest moment.

Turla, Snake sau Uroburos reprezintă una dintre cele mai sofisticate campanii de spionaj cibernetic active în prezent. În luna martie a acestui an, atunci când au fost publicate primele analize, era încă neclar cum anume erau infectate ţintele. Cele mai recente investigaţii ale Kaspersky Lab asupra noii operaţiuni denumite Epic sau Epiccosplay, au scos la iveală faptul că acest ultim proiect reprezintă o parte esenţială a mecanismului de infectare a victimelor.

Kaspersky Lab
comunicat de presă

Experţii companiei Kaspersky au declarat că hackerii au utilizat softuri informatice cunoscute sub denumirile „Carbon” sau „Cobra”, folosite în alte două cazuri de spionaj cibernetic atribuite Rusiei. Primul atac cibernetic atribuit Rusiei a vizat Comandamentul Central american în anul 2008. Al doilea atac a vizat obiective din Ucraina şi din alte ţări, la începutul acestui an.

Serviciul Român de Informații (SRI) a confirmat atacul, prin vocea purtătorului de cuvânt al instituției, Sorin Sava.

Pot să vă confirm că vorbim despre un nou atac cibernetic de anvergură la adresa României, sunt vizate entităţi statale din România. Aceste atacuri cibernetice au ca sursă grupări de criminalitate informatică, grupări extremist-teroriste şi chiar actori statali.

Sorin Sava
purtător de cuvânt al SRI

Sorin Sava a menţionat pentru MEDIAFAX că SRI desfăşoară „investigaţii ce acoperă o paletă diversă”.

Raluca Dan