26.4 C
București
luni, 25 septembrie 2023 - 19:32
No menu items!

Amiabila pe RCA și în format electronic. Cum se completează online constatarea în cazul unui accident

spot_img

Șoferii vor putea completa în format electronic constatarea amiabilă de accident, a anunțat, luni, Biroul Asigurătorilor Auto. Aplicația de mobil, conectată la toți asigurătorii RCA, va fi disponibilă începând de luni, 17 octombrie.

Până la lansarea aplicației în Google Play și App Store, aplicația are un site de prezentare în care se arată pe scurt, cum va funcționa.

Practic, cei doi conducători implicați în accident trebuie să completeze toate datele pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel, aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.

Aplicația Amiabila în 10 pași:

1. Descarcă aplicația

2. Îți creezi un cont de utilizator în aplicație (user email sau numar de telefon + parola)

  1. Apasă butonul „adaugă constatare”, care se găsește în secțiunea „Constatări”.
  2. Completează datele personale: poți fotografia Cartea de Identitate, iar aplicația extrage și completează automat datele printr-un sistem de recunoaștere a textelor din documente scanate (OCR)
  3. Completează datele privind momentul accidentului: aplicația dispune de localizare exactă prin GPS și autocompletarea adresei unde s-a petrescut accidentul în cazul în care nu știi adresa.
  4. Selectează daunele provocate: poți selecta direcția impactului, cât și avariile suferite de vehicul
  5. Costruiește circumstanțele accidentului: împrejurările selectate (vehicul staționat; vehicul oprit; la momentul plecării; deschizând portiera; la momentul opririi; ieșind dintr-o parcare etc. ) generează construcția schițelor. Rezultatele și fotografiile de la locul accidentului contribuie la stabilirea vinovăției.
  6. Completează datele vehiculului B: conducătorul vehiculului B trebuie să parcurgă același proces pe care l-a parcurs și vehiculul A, pe același telefon pentru a contribui la desenarea schiței împreună. Astfel aplicația poate completa documentul din aceeași perspectivă, la final fiind posibila trimiterea documentelor comune către asigurătorii ambelor părți implicate.
  7. În funcție de circumstanțele selectate de ambii conducători, aplicația selectează 3 dintre cele mai probabile circumstanțe în care accidentul ar fi putut să se întâmple.
  8. Ultimul pas este de a semna și trimite documentele asigurătorilor RCA ai celor doi conducători implicați în accident.

Formularul de constatare amiabilă de accident va putea fi încheiat și în format electronic, după ce ASF a adoptat în 25 mai o normă care modifică regulile RCA.

Potrivit ASF, reglementarea vine în sprijinul păgubiților, dar și al vinovaților din accidente rutiere, în număr de sute de mii anual.

                                                                                                                  Adina Silav