4 C
București
marți, 30 noiembrie 2021 - 5:02
No menu items!

Americanul eliberat după doi ani de captivitate în Siria este în stare bună şi se află în Israel

spot_img

Peter Theo Curtis a fost predat “Căştilor Albastre” ale ONU duminică seara, pe Platoul Golan, iar ulterior a fost “predat oficialilor americani, care l-au transportat la Tel-Aviv”, unde se află în prezent

Peter Theo Curtis

Fostul ostatic american Peter Theo Curtis, eliberat duminică în Siria, se află în prezent la Tel-Aviv, în Israel, sub protecţia autorităţilor de la Washington şi se află “într-o stare de sănătate bună”, au anunţat, luni, oficiali americani.

De asemenea, Guvernul american a recunsocut rolul jucat de Qatar în eliberarea lui Peter Theo Curtis, după aproape doi ani de captivitate în mâinile filialei siriene a Al-Qaida, Frontul al-Nosra, asigurând, totodată, că a cerut autorităţilor de la Doha să nu plătească răscumpărare în acest caz.

Purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat, Jennifer Psaki, a reamintit că Peter Theo Curtis a fost predat “Căştilor Albastre” ale ONU duminică seara, pe Platoul Golan, iar ulterior a fost “predat oficialilor americani, care l-au transportat la Tel-Aviv”, unde se află în prezent.

Autorităţile de la Washington nu au prezentat nicio dată pentru revenirea în Statele Unite a bărbatului în vârstă de 45 de ani, prezentat de Guvernul american şi de familie drept “cercetător”, “scriitor” şi “jurnalist”.

“Pare să se afle într-o stare de sănătate bună”, a mai afirmat Jennifer Psaki, adăugând că Peter Theo Curtis a fost “mai multe luni ostaticul unei organizaţii teroriste”.

De asemenea, ea a precizat că, “din informaţiile pe care le deţine, nu mai există niciun alt cetăţean american deţinut de Frontul al-Nosra”, gruparea islamistă care reprezintă organizaţia Al-Qaida în Siria şi luptă împotriva grupării sunnnite Stat Islamic, pe care o consideră prea radicală şi violentă.

Răpirea lui Peter Theo Curtis a fost păstrată secret de autorităţile americane şi niciun detaliu nu a fost dezvăluit în legătură cu circumstanţele răpirii şi perioadei de captivitate.

Întrebat despre rolul jucat de Qatar în eliberarea cetăţeanului american, purtătorul de cuvânt al Casei Albe, Josh Earnest, a asigurat că nu a fost plătită o răscumpărare.

D.M.