6 C
București
sâmbătă, 27 noiembrie 2021 - 21:58
No menu items!

Americanii sunt așteptați la urne pentru a-și alege președintele

spot_img

sua prezidentiale 1

Peste 200 de milioane de alegători americani sunt aşteptaţi la urne în cadrul scrutinului prezidenţial din SUA în care se confruntă democratul Barack Obama şi republicanul Mitt Romney.

Primele secțiii de vot se vor deschide la ora locală 06:00 (ora 11:00 GMT) în unele state de pe coasta de est (Virginia, New York, New Jersey, New Hampshire etc.), iar  pe coasta occidentală, californienii vor începe să voteze la ora 15:00 GMT.

Primele secții de vot se vor închide la ora locală 18:00 (ora 23:00 GMT), în unele state de pe coasta estică a SUA. Majoritatea birourilor din statul Florida se închid marţi la ora locală 19:00 (ora 24:00 GMT), iar cea mai mare parte a statelor de pe coasta de est se închid marţi la ora locală 20:00 (miercuri la ora 01:00 GMT) sau ora locală 21:00 (miercuri la ora 02:00 GMT), în timpe ce birourile de pe coasta de vest a SUA se închid miercuri la ora 04:00 GMT.

Începând cu ora 22:00 GMT a zilei de marţi, vor fi difuzate primele sondaje de la ieşirea de la urne, cu privire la priorităţile alegătorilor şi componenţa electoratului. Spre dimineaţă va fi cunoscut noul preşedinte.

Conform Constituţiei SUA, câştigătorul alegerilor prezidenţiale este stabilit de competiţia stat cu stat, astfel că 11 state din cadrul SUA unde nici republicanii, nici democraţii nu reprezintă majoritatea vor reprezenta un punct crucial această cursă electorală.

Potrivit CNN, Barack Obama este creditat cu 49% din intențiile de vot, în timp ce Mitt Romney deține 47% din intențiile de vot , cei doi aflându-se aproape la egalitate.

Barak Obama a avut un ultim discurs înainte de alegeri declarând “Am făcut progrese reale în Ohio, dar ne aflăm aici pentru că mai avem de muncă. Munca noastră nu s-a încheiat încă”, în timp ce Mitt Romney a firmat că “Este mai mult decât momentul noastru, este clipa de reînnoire, stabilire a unui scop şi optimism a Americii. Am călătorit mult în această campanie, împreună pentru viitorul Americii, iar acum suntem aproape acolo. Un ultim efort şi vom ajunge”.