25.2 C
București
duminică, 26 mai 2024 - 18:00
No menu items!

Amenzi uriașe, după verificările în carierele Complexului Energetic Oltenia. Ce nereguli a descoperit Inspecția Muncii

spot_img

Inspectorii de muncă gorjeni au aplicat amenzi de peste 150.000 de lei în urma mai multor controale derulate în carierele Complexului Energetic (CE) Oltenia, în perioada 27 ianuarie – 3 februarie.

Potrivit Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Gorj, verificările în carierele CE Oltenia au avut loc în cadrul Campaniei Naţionale privind respectarea măsurilor necesare pentru asigurarea securităţii şi protecţia lucrătorilor care îşi desfăşoară activitatea la locurile de muncă din industria extractivă.

Campania a fost declanşată la nivel naţional în industria minieră, pe 27 ianuarie, după accidentul de la Cariera Jilţ Sud, în urma căruia trei muncitori au decedat şi alţi 10 au fost răniţi după ce o tanchetă care îi transporta s-a răsturnat.

Au fost verificate 37 locuri de muncă, situate pe raza judeţului Gorj, din cadrul carierelor angajatorului Societatea Complexul Energetic Oltenia SA, fiind aplicate 19 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 153.000 lei şi dispuse 19 măsuri de remediere a deficienţelor constatate.

„Printre deficienţele constatate se numără: nerespectarea monografiei de lucru; neasigurarea măsurilor de protecţie a lucrătorilor la electrosecuritate; neasigurarea măsurilor necesare pentru protecţia şi stingerea incendiilor; nefuncţionalitatea unor dispozitive de siguranţă; lipsa sistemelor şi dispozitivelor de protecţie la organele de maşini aflate în mişcare”, transmit reprezentanţii ITM Gorj.

Sursa citată arată că, între 30 ianuarie şi 3 februarie, inspectorii de muncă au efectuat alte 49 de controale la angajatorii din judeţ care au vizat atât domeniul relaţiilor de muncă, cât şi domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă. Au fost aplicate 25 sancţiuni contravenţionale în cuantum de 163.000 lei şi trasate 95 măsuri obligatorii în vederea intrării în legalitate.

„Inspectoratul Teritorial de Muncă Gorj continuă să monitorizeze respectarea de către angajatori a prevederilor legale în domeniul securităţii şi sănătăţii în muncă şi în cel al relaţiilor de muncă. Scopul tuturor acţiunilor de control este acela de creştere a gradului de conştientizare, atât a angajaţilor, cât şi a angajatorilor în ceea ce priveşte necesitatea aplicării şi respectării legislaţiei muncii în privinţa muncii nedeclarate, subdeclarate şi a accidentelor de muncă”, a transmis inspectorul şef al instituţiei, George Octavian Romanescu.

                                                                                                                  Adina Silav