8 C
București
marți, 28 martie 2023 - 18:43
No menu items!

Amenințat de proteste, guvernul caută bani pentru agricultură

spot_img

 

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pune 230 de milioane de euro din fonduri europene la dispoziţia celor care doresc să investească în modernizarea exploataţiilor agricole şi în creşterea valorii adăugate a produselor agricole. Fondurile vor fi disponibile din 26 noiembrie 2012 până în18 ianuarie 2013.

Potrivit unui comunicat al MADR, în această perioadă vor fi deschise două noi sesiuni de depunere de proiecte pentru măsura 121 “Modernizarea exploataţilor agricole” şi respectiv pentru măsura 123 “Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere” din Programul Naţional de Dezvoltare Rurală (PNDR).

Ministrul agriculturii spune că a luat decizia deschiderii unei noi sesiuni ţinând cont de dificultăţile legate de comercializarea legumelor şi fructelor în România. Daniel Constantin susţine că este prioritar ca, prin această măsură, asociaţiile şi cooperativele de producători să ajungă cât mai repede la stabilirea depozitelor de colectare legume-fructe în bazinele legumicole şi pomicole. Acestea au acum la dispoziţie fonduri europene cu care să construiască depozite, cu toate facilităţile necesare pentru vânzarea către comercianţi, a legumelor şi fructelor realizate chiar de membrii asociaţiilor şi ai cooperativelor implicate.

Decizia deschiderii unei noi sesiuni în cazul măsurii 121 a fost luată în primul rând pentru încurajarea fermierilor să crească bovine de carne în România.

Sumele alocate sesiunii din perioada 26 noiembrie 2012 – 18 ianuarie 2013 vor fi de 150 de milioane de euro pentru măsura 121 ‘Modernizarea exploataţiilor agricole’ şi respectiv 80 de milioane euro pentru măsura 123 ‘Creşterea valorii adăugate a produselor agricole forestiere’.

Anunțul făcut de ministerul agriculturii este făcut şi pentru a detensiona relaţia cu fermierii care miercuri au organizat un miting în faţa Palatului Victoria pentru a protesta, printre altele, şi față de faptul că nici producţia românească de legume şi fructe și nici zootehnia nu sunt încurajate.