10 C
București
vineri, 22 octombrie 2021 - 7:45

Ameninţarea teroristă, la un nivel fără precedent în Franţa

spot_img

“Noi atacuri sunt inevitabile”, susțin specialiști citați de AFP

antiterorism

Ameninţarea unui atac terorist în Franţa a atins un nivel “fără precedent”, noi atacuri fiind inevitabile, susţin specialişti de rang înalt în combaterea terorismului, citaţi de AFP.

Ameninţarea este permanentă“, a declarat un oficial de rang înalt din cadrul Ministerului Apărării, sub acoperirea anonimatului. “Nu trece nicio zi fără o alertă, fără descoperirea unei reţele care încearcă să trimită persoane către Siria sau Irak, sau fără o intervenţie (a serviciilor de securitate). Numărul ţintelor a explodat. Sunt 2.000 sau 3.000, poate 4.000, de persoane identificate sau suspectate de intenţii criminale“, a adăugat sursa citată, adăugând că nu toți cei vizați de autorități sunt amatori.

Specialişti din Ministerul Apărării francez susţin că jihadiştii “folosesc cele mai bune tehnici de criptare şi disimulare” şi că serviciile de securitate fac eforturi “să ţină pasul”.

Cele mai mari îngrijorări sunt legate de aproximativ 200 de persoane care s-au întors din tabere de antrenament sau din zone de luptă controlate de Statul Islamic în Irak şi Siria. “Ei sunt total dezinhibaţi în ceea ce priveşte violenţa”, a declarat un alt oficial, tot sub acoperirea anonimatului.

Serviciile de securitate îi plasează sub cea mai atentă supraveghere posibilă, dar resursele sunt limitate şi autorităţile sunt pe deplin conştiente că militanţii ar putea aştepta ani întregi înainte de a acţiona.

Oficialii francezi se tem, de asemenea, de competiţia între grupările militare care le-ar putea determina să comită acte şi mai brutale. “Al-Qaida trebuie să îşi restaureze prestigiul şi va încerca să concureze cu Stat Islamic cu acţiuni complexe şi importante”, a declarat oficialul. El a subliniat ameninţarea din partea grupării Al-Qaida cunoscute sub numele de Khorasan, despre care se crede că plănuieşte un atac aerian de amploare. Unul dintre principalii membri ai acestei grupări este un expert francez în explozibili, David Drugeon, care ar fi supravieţuit unui atac al SUA cu avioane fără pilot, anul trecut.

R.D.