Amendament al CSM, adoptat de Comisia pentru legile justiției: Președintele nu mai poate refuza

Comisia parlamentară specială pentru legile justiției a adoptat, vineri, un amendament propus de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), în baza căruia președintele României nu mai poate refuza propunerile Consiliului pentru funcțiile de preşedinte, vicepreşedinte şi preşedinţi de secţii ai Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie.

PNL și USR s-au opus adoptării acestui amendament, pe motiv că amendamentul CSM ar încălca o decizie a Curții Constituționale.

Articolul 53 alin. (2) din Legea 303/2004 (Statutul magistraților) prevede că „Preşedintele României nu poate refuza numirea în funcţiile de conducere prevăzute la alin. (1) decât motivat, aducând la cunoştinţa Consiliului Superior al Magistraturii motivele refuzului.” În urma amendamentului adoptat în comisie, președintele nu mai poate refuza nici motivat, CSM invocând depolitizarea mecanismului.

Amendamentul a fost adoptat cu 11 voturi ”pentru”, din partea PSD şi ALDE, 5 voturi ”împotrivă”, din partea opoziţiei, şi o abţinere, a lui Marton Arpad (UDMR).

Aflat la Bruxelles, Iohannis a declarat, într-o conferință de presă, că “se va implica constituțional”. 

„Ştiţi, o să fie tot felul de chestiuni votate în tot felul de comisii. Până la urmă, lucrurile trebuie clarificate și lămurite și o să mă implic constituţional, corect în acest parcurs”, a spus Klaus Iohannis, la Bruxelles.

foto: libertatea.ro

NICIUN COMENTARIU