18.9 C
București
duminică, 14 aprilie 2024 - 0:28
No menu items!

Amendă de 50.000 de lei pentru Petromidia, în urma exploziei care a dus la moartea a trei muncitori

spot_img

Garda de Mediu a amendat Rafinăria Petromidia cu 50.000 lei pentru că nu au fost respectate prevederile legale privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase. Asta se întâmplă la mai bine două săptămâni de la explozia care a dus la moartea a trei persoane.

În data de 2 iulie, pe platforma Petromidia – Uzina Rafinarie, s-a produs un accident la una dintre instalaţii, constând într-un incendiu, generat de o explozie la un echipament. Incendiul s-a manifestat violent, cu flacără puternică şi degajări mari de fum negru.

Din momentul producerii incidentului, au fost luate măsuri de oprire controlată a tuturor instalaţiilor tehnologice, în prezent activitatea de producţie fiind suspendată temporar.

„În timpul evenimentului, o persoană a decedat, iar 4 persoane au fost rănite.  Având în vedere acest fapt, conform prevederilor Legii nr. 59/2016, accidentul se încadrează drept accident major. În data de 15.07.2021, s-a finalizat acţiunea de verificare a respectării prevederilor legale din punct de vedere al mediului de către titularul de activitate, comisarii GNM – CJ Constanţa constatând că nu au fost nerespectate prevederile art. 5, alin. (1), lit.a din Legea nr. 59/2016 privind controlul asupra pericolelor de accident major în care sunt implicate substanţe periculoase, fapt pentru care a fost aplicată sancţiune contravenţională cu amendă în valoare de 50.000 lei”, a transmis, luni, Garda de Mediu Constanța. 

De asemenea, au fost impuse măsuri referitoare la identificarea factorilor care au condus la declanşarea incendiului şi refacerea documentelor impuse prin actul normativ menţionat anterior, în vederea evitării producerii în viitor a unui alt accident. 

Potrivit sursei citate, în prezent, se desfăşoară o anchetă pentru stabilirea cauzelor care au dus la producerea accidentului, urmând ca organele de cercetare să se pronunţe la finalizarea acesteia.

Sâmbătă seara a crescut bilanțul victimelor exploziei de la Petromidia. Un al treilea muncitor a murit, acesta aflându-se la o clinică din Germania.

                                                                                                                 Adina Silav