18.5 C
București
duminică, 13 octombrie 2024 - 19:15
No menu items!

AMBULANȚA rămâne fără bani

spot_img
AMBULANȚA rămâne fără bani
foto: ghidcabinet.ro

Serviciile de Ambulanţă din țară au bugete cu un sfert mai mici faţă de anul trecut şi nu vor mai primi finanțare de la casele de asigurări de sănătate, potrivit Digi24.

Este o decizie a Ministerului Sănătăţii, care şi-a trecut Ambulanţa în subordine.

Dacă în 2012, bugetul a fost de 640 de milioane de lei, pentru acest an nu ajunge la 500 de milioane de lei, bani suficienţi doar pentru nouă luni. Acest lucru va conduce inevitabil la incapacitatea Ambulanței de a răspunde la toate apelurile bolnavilor.

 Liderii de sindicat spun că ministrul Eugen Nicolăescu le-a promis bani în plus la rectificare. Nu doar banii sunt problema de la Salvare, ci şi lipsa personalului. Ambulanţa are cu 40 la sută mai puţini angajaţi decât ar fi nevoie.

Președintele Federației Ambulanța din România, Gheorghe Chiș, a explicat care sunt consecințele acestei măsuri.

„Efectele sunt clare. Pacientul va avea de suferit, pentru că noi suntem legați de buget. În mod direct, pacientul va suferi pentru că avem probleme cu întreținerea ambulanțelor, care sunt scumpe. Ne confruntăm și cu lipsa de personal şi nu vom putea angaja. Neavând echipaje suficiente și medicamente legate de finanțare se ajunge la întârzieri operative şi la pierderi de vieți omenești. Trimestrul patru al anului 2013 este total descoperit”, a spus Gheorghe Chiș la Digi24.

Acesta a precizat că se va ajunge la blocarea unităților de primiri urgențe, la un blocaj la nivel sanitar și o nemulțumire a pacienților, precum și la cheltuieli mai mari pentru a trata pacientul corespunzător.

Reducerea bugetului pentru Ambulanţă este doar una dintre măsurile luate de Ministerul Sănătăţii. Ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat mai multe planuri de reformă. De la aplicarea coplăţii pentru bolnavii externaţi, până la desfiinţarea caselor de asigurări de sănătate, dar şi reluarea planurilor din mandatul trecut, de a resuscita programul analize pentru toţi.

Pentru a reduce cât mai mult cheltuielile din sistem, ministrul a decis la jumătatea lunii martie ca numărul direcţiilor de sănătate publică să fie redus la opt, şi numai în centrele universitare. Celelalte direcţii judeţene vor fi simple oficii. Acelaşi plan este şi pentru serviciile de ambulanţă. Odată cu planurile de reformă, ministrul Eugen Nicolăescu a anunţat ce se va întâmpla şi cu personalul. O parte dintre angajaţi vor ajunge la consiliile judeţene sau municipale, iar o altă parte, în spitale sau cabinete medicale. Alţi aproape 4.000 de angajaţi vor fi disponibilizaţi.

Ministrul Sănătăţii a readus în discuţie şi vechiul program de analize a populaţiei. La încercarea din 2007, programul a înghiţit 170 de milioane de euro, în condiţiile în care doar jumătate dintre români au mers la medic pentru analize. Încă de la început, specialiştii în domeniul sănătăţii au fost sceptici în privinţa utilităţii acestuia.

De la 1 aprilie a intrat în vigoare coplata. Pacienţii sunt obligaţi să plătească la externare între cinci şi 10 lei.

C.I.