Ambasadorul Ucrainei în România:Nu-l recunosc pe Ianukovici ca preşedinte

Teofil Bauer

Ambasadorul extraordinar și plenipotențiar al Ucrainei în Bucureşti a declarat, marţi, că nici pentru el, nici pentru ambasadă Viktor Ianukovici nu mai este preşedintele legitim al Ucrainei, Teofil Bauer afirmând că este reprezentantul în România al noilor autorităţi.

“Vă pot spune fără echivoc că nici pentru mine, nici pentru ambasadă el (Viktor Ianukovici – n.r.) nu mai este preşedintele Ucrainei. El este considerat preşedinte legitim de acele forţe care încearcă să-şi ia revanşa, iar eu nu mă număr printre acestea”, a precizat Bauer.

Întrebat dacă se consideră reprezentantul la Bucureşti al noilor autorităţi de la Kiev, Bauer a răspuns: “Sigur, absolut”.

Într-o conferință de presă consacrată situației actuale din Ucraina, diplomatul ucrainean a spus că forțele ruse din Crimeea își continuă încercările de a le impune celor ucrainene să predea armele și, în consecință, să își încalce jurământul militar, pentru a trece de partea rusă. ”Continuă încercările de a impune forțelor armate ale Ucrainei dislocate acolo (în Crimeea) să predea armamentul, muniția și ca atare să încalce jurământul militar, pentru a le impune să treacă de partea forțelor rusești sau a separatiștilor locali”, afirmat Bauer.

La Kiev se depun eforturi pentru a mobiliza întreaga comunitate internațională să susțină integritatea teritorială a Ucrainei, fiind vorba despre o ”susținere politică și de oricare alt fel din partea comunității internaționale”, potrivit ambasadorului ucrainean. ”După cum știți, comunitatea internațională a condamnat acțiunile părții ruse, le consideră ca atare — o agresiune deschisă față de Ucraina, un amestec în afacerile interne ale Ucrainei — și îndeamnă Federația Rusă să înceteze agresiunea”, a spus Teofil Bauer.

C.A.

NICIUN COMENTARIU