17.5 C
București
duminică, 1 octombrie 2023 - 5:56
No menu items!

Ambasadorul SUA la Națiunile Unite a cerut de urgență o anchetă privind transferul dronelor de atac iraniene către Rusia

spot_img

Linda Thomas-Greenfield, ambasadorul SUA la Națiunile Unite, a cerut o anchetă cu privire la transferul Iranului de drone de atac către Rusia, care încalcă o rezoluție a Consiliului de Securitate al ONU.

„Sunt profund îngrijorat de cooperarea militară din ce în ce mai mare dintre Rusia și Iran, care continuă să permită urmărirea penală de către Rusia a războiului său brutal împotriva Ucrainei”, a declarat Thomas-Greenfield într-o declarație vineri.

Ea a citat informații publicate de SUA vineri mai devreme, care documentau modul în care Iranul „a furnizat Rusiei sute de UAV-uri de atac unidirecțional [vehicule aeriene fără pilot], precum și echipamente legate de producția de UAV”. Ambasadorul a spus că Rusia a folosit aceste UAV-uri în ultimele săptămâni pentru a lansa lovituri cu rachete asupra Kievului și pentru a „teroriza civilii ucraineni”.

Ea a continuat acuzând Rusia și Iranul că au încălcat Rezoluția 2231 a Consiliului de Securitate al ONU, care interzice țărilor să transporte aceste tipuri de arme din Iran.

Ucraina și SUA, precum și alte țări, au raportat încălcările Națiunilor Unite, a spus ambasadorul. Ea a adăugat că există o „necesitate urgentă” ca secretarul general al ONU să investigheze situația, adăugând că „făcând acest lucru ar putea salva vieți”.

D.Constantin