2 C
București
duminică, 28 noiembrie 2021 - 6:54
No menu items!

Ambasadorul Slovaciei a reafirmat sprijinul țării sale pentru aderarea României la Schengen

spot_img

schengen

Ambasadorul Slovaciei la București, Jan Gabor, a reafirmat vineri sprijinul țării sale pentru aderarea României la Spațiul Schengen, subliniind că aceasta “este doar o chestiune de timp”.

Diplomatul slovac a afirmat că relațiile bilaterale excelente dintre cele două țări se datorează nu faptului că sunt partenere în UE, ci “relațiilor importante stabilite în timp”.

“Această bună colaborare se evidențiază și prin existența unei minorități slovace în România, care a reușit să-și păstreze identitatea culturală. În urmă cu două săptămâni, în orașul Nădlac s-a derulat o conferință internațională unde a fost prezent și secretarul general al Consiliului Europei și s-a arătat comuniunea extraordinară între comunitățile românești și slovace. Dar și faptul că respectarea și protejarea minorităților este un punct care ne poate apropia, nu ne poate dezbina”, a declarat Jan Gabor.

Ambasadorul a subliniat că există o relație excelentă între cele două state, menționând că premierul Slovaciei a vizitat anul trecut România, iar anul acesta șeful executivului român și ulterior președintele țării s-au aflat la Bratislava. Cu prilejul celei de-a doua vizite oficiale, președintele Slovaciei a decorat cu cele mai înalte simboluri ale țării cei doi generali români care au luptat pe teritoriul Slovaciei în al doilea război mondial, a menționat ambasadorul slovac.

“Slovacia nu uită nici sângele vărsat pentru eliberarea ei de către soldații români, nici faptul că România a refuzat să invadeze Cehoslovacia,” a subliniat diplomatul.

Acesta a fost invitat să susțină o conferință la Universitatea din Oradea, care, în parteneriat cu Uniunea Democratică a Slovacilor și Cehilor din România, derulează, vineri și sâmbătă, Zilele culturii slovace.

A.V.