25.7 C
București
marți, 21 mai 2024 - 20:44
No menu items!

Ambasadorul rus la București, convocat la MAE după anexarea ilegală a regiunilor ucrainene

spot_img

Ambasadorul rus la București, Valery Kuzmin, a fost convocat, luni, la sediul Ministerului Afacerilor Externe, ca urmare a anexării ilegale a regiunilor ucrainene de către Federația Rusă.

„Din dispoziția ministrului Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Federației Ruse la București, Valery Kuzmin, a fost convocat luni, 3 octombrie 2022, la sediul Ministerului Afacerilor Externe,  ca urmare a demersurilor Federației Ruse de anexare a regiunilor ucrainene Luhansk, Donețk, Herson și Zaporizhzhia”, a transmis MAE.

Convocarea ambasadorului Federației Ruse la sediul MAE a făcut parte dintr-un demers mai larg, coordonat, la nivelul Uniunii Europene, pentru transmiterea unui mesaj clar de condamnare a recentelor acțiuni de escaladare din partea Rusiei.

„Cu acest prilej, secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a reiterat poziția României de condamnare fermă a așa-numitor „acorduri” de intrare în componența Federației Ruse a celor patru regiuni ucrainene aflate sub ocupația ilegală a trupelor ruse, urmare războiului de agresiune declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei la 24 februarie 2022”, a mai precizat MAE.

Oficialul român a evidențiat caracterul profund ilegal și ilegitim al demersului Kremlinului de a încerca justificarea ocupației militare asupra teritoriilor aparținând unui stat suveran, cu încălcarea flagrantă a principiilor de drept internațional, a Cartei ONU, precum și a independenței, suveranității și integrității teritoriale ale Ucrainei.

A subliniat că acest act de anexare ilegală, prin folosirea forței, a unor teritorii ale unui alt stat nu va fi niciodată recunoscut de România și nici de celelalte state membre UE și NATO. 

De asemenea, oficialul român a reafirmat sprijinul ferm al României pentru suveranitatea, independența și integritatea teritorială ale Ucrainei în granițele sale recunoscute internațional.

Președintele Vladimir Putin a semnat, miercuri, decretul de anexare a celor patru regiuni din Ucraina la Federația Rusă.

                                                                                                                Adina Silav