10.9 C
București
joi, 4 martie 2021 - 21:11

Ambasadorul României la Stockholm sugerează Suediei să interzică cerşetoria

cersetor

Ambasadorul României la Stockholm a sugerat, sâmbătă, într-un articol publicat în presă interzicerea cerşetoriei în Suedia, pentru a descuraja romii să vină să se instaleze în mahalele. “Este important ca cerşetoria pe stradă să nu fie încurajată în Suedia“, a scris Răduţa Matache, în cotidianul de referinţă Dagens Nyheter, citat de Mediafax.

“În acest domeniu există o posibilitate pentru municipalităţile suedeze şi anume de a interzice cerşetoria dacă alte măsuri pentru rezolvarea problemei nu îşi ating obiectivul”, a adăugat ea.

Sărăcia extremă a romilor veniţi în ultimii ani din România este o problemă din ce în ce mai frecvent dezbătută în Suedia, unde au apărut mici mahalale la marginea marilor oraşe.

Percepţia că majoritatea cerşetorilor din Suedia sunt romi este larg răspândită în rândul populaţiei. Aplecându-se doar asupra cetăţenilor Uniunii Europene, Ministerul Adacerilor Sociale din Suedia a numărat 370 de persoane fără adăpost în 2012, dintre care “o majoritate imensă” de români.

Matache a apreciat că România depune eforturi pentru ameliorarea situaţiei celor 600.000 de romi din ţară şi că suedezii ar trebui să o ajute.

“Cerşetoria este interzisă nu numai în România, ci şi în alte câteva state UE, cum ar fi de exemplu Danemarca şi Olanda. Autorizarea ei în unele ţări UE, între care Suedia, nu facilitează eforturile României de a ajunge la o integrare socială şi la un acces mai bun la locuri de muncă“, a subliniat ea.

În ianuarie, ministrul suedez al Integrării Erik Ullenhag a criticat Bucureştiul, considerând că este “îngrijorător că România, de exemplu, nu cere mijloacele UE care există pentru ameliorarea situaţiei romilor”.

Interzicerea cerşetoriei este prevăzută în programul unui singur partid, Democraţii din Suedia (SD, extremă dreapta), care vor ca măsura să se aplice doar pentru străini.

C.C.