10.1 C
București
luni, 25 octombrie 2021 - 14:11

Ambasadorul României în Pakistan a povestit cum a supraviețuit tragediei aviatice

spot_img

Ambasadorul României în Pakistan, Emilian Ion, care se afla în elicopterul care s-a prăbuşit vineri, a declarat că se află într-o stare fizică şi psihică foarte bună şi şi-a reluat activitatea

Pakistan elicopter

Emilian Ion a ţinut să precizeze că evenimentul nu a fost un atac, întrucât într-un astfel de caz elicopterul ar fi fost spulberat.

Sunt la ambasadă, mă aflu într-o stare fizică şi psihică foarte bună şi mi-am reluat activitatea”, a declarat ambasadorul României la Islamabad, Emilian Ion, citat de Mediafax.

Un grup de 30 de ambasadori, o parte cu soţiile, am avut programată o vizită în zona Gilgit-Baltistan, unde urma, în prima zi, să ne întâlnim cu primul ministru pentru a discuta despre promovarea relaţiilor bilaterale şi despre oportunităţile privind dezvoltarea relaţiilor cu statele noastre. Zona respectivă este o zonă turistică, cunoscută şi apreciată în special de alpinişti şi schiori. După sosirea la Aeroportul din Gilgit, ambasadorii au fost distribuiţi în patru elicoptere militare, eu am fost în cel cu numărul 3. La 10-15 minute după decolare am constatat că elicopterul în care eram pierde din altitudine şi începe să se rotească în jurul axei. S-a învârtit de trei sau patru ori timp de câteva zeci de secunde după care s-a prăbuşit pe un câmp deschis, lângă o şcoală.

Emilian Ion, ambasadorul României în Pakistan

Ambasadorul a mai povestit că a ieşit al doilea din elicopter şi l-a văzut pe soţul ambasadorului libanez întins pe iarbă. Apoi s-a întors la aparat și i-a văzut pe ambasadorul sud-african care mergea, nu avea probleme, iar ambasadorul olandez era rănit ușor. El spune că în momentul în care a părăsit elicopterul, în interior a izbucnit un foc.

Şapte persoane, printre care ambasadorii din Norvegia şi Filipine, aflate la bordul elicopterului au decedat, cinci persoane au fost rănite grav, necesitând intervenţii chirurgicale, iar ambasadorul român, cel sud-african şi soţul ambasadorului libanez au suferit răni uşoare.

Referitor la cauzele producerii accidentului, Emilian Ion nu crede că a fost vorba de un atac. „Eu nu sunt specialist, dar noi zburam la altitudine joasă şi, dacă ar fi fost un atac, elicopterul ar fi fost spulberat în aer şi n-ar mai fi fost niciun supravieţuitor. Din punctul meu de vedere – şi am încredere în ancheta pe care o fac autorităţile pakistaneze – cred că a fost o defecţiune tehnică”, a afirmat ambasadorul Emilian Ion.

Elicopterul Mi-17 prăbuşit vineri făcea parte dintr-un grup de elicoptere ale armatei, care transportau diplomaţi către regiunea muntoasă Gilgit-Baltistan, din nordul Pakistanului, unde urmau să se întâlnească cu premierul pakistanez Nawaz Sharif. Celelalte elicoptere au aterizat în siguranţă. Anterior, surse din domeniul securităţii au declarat pentru postul Geo TV că din primele investigaţii reiese că prăbuşirea a fost cauzată de o defecţiune la rotorul din coada elicopterului. Elicopterul s-a prăbuşit în zona Naltar, pe o şcoală care era goală în acel moment, au precizat oficiali citaţi de Wall Street Journal în ediţia electronică.

S.M.